Ioan Malița: „Am obținut în 12 luni bani pe proiecte cât nu s-au obținut în 27 de ani“

  • Domnule Ioan Malița, a trecut un an de la alegerea dumneavoastră în funcția de primar al comunei Felnac. Ce ne puteți spune despre aceste prime 12 luni din mandatul dumneavoastră ?
  • Înainte de a face un bilanț al realizărilor din ultimul an, vă propun să aruncăm o privire în trecut și să ne amintim ce am preluat în iunie 2016. La acel moment, Primăria Felnac avea datorii de peste 9 miliarde de lei vechi la diferiți furnizori, apoi existau tot felul de facturi pentru investiții nerealizate, cum ar fi fântâna arteziană în valoare de un miliard de lei vechi, pe care nimeni nu a văzut-o în comună. Am preluat acum un an Primăria Felnac fără să existe un proiect concret pentru vreo investiție, fără să avem o finanțare aprobată pe fonduri europene sau guvernamentale, iar în birou am găsit o hârtie, înregistrată la Ministerul Dezvoltării, prin care se cereau bani pentru străzi. Atât și nimic mai mult. Practic, am fost nevoiți să luăm totul de la zero, să batem la ușile ministerelor și a altor instituții, să vedem ce surse de finanțare putem găsi pentru diferite proiecte pe care doream să le realizăm. Dacă fosta administrație și-ar fi făcut treaba, ar fi fost preocupată să atragă fonduri externe, cu siguranță astăzi eram mult mai avansați cu proiectele pe care le avem în lucru. Așa însă, am fost nevoiți să luăm totul de la zero, să facem zeci de drumuri la București, să umblăm pe la nenumărate instituții, să facem studii de fezabilitate, proiecte tehnice, cereri de finanțare și multe alte documentații care au necesitat un efort uriaș.
  • Vorbeați în campania de anul trecut de necesitatea de a atrage fonduri europene și guvernamentale. Cum stați la acest capitol, după un an de zile ?
  • În ultimele 12 luni am avut două preocupări majore: pe de o parte plata datoriilor, fiindcă am preluat o primărie aproape de faliment, iar pe de altă parte atragerea de fonduri extrabugetare, fără de care nu avem nicio șansă să ne dezvoltăm. După 12 luni, Primăria Felnac nu mai are niciun leu datorie la vreo firmă, după un efort mare pe care l-am făcut anul trecut. Vă dați seama că din cele 9 miliarde de lei vechi am fi putut să facem trotuare în toată comuna sau să asfaltăm câteva străzi, dar noi a trebuit să plătim datorii din urmă, către tot felul de firme.

Legat de a doua prioritate, cea a fondurilor europene sau guvernamentale, vreau să vă spun că am obținut în 12 luni bani pe proiecte cât nu s-au obținut în 27 de ani. Anul trecut, am depus proiecte și am obținut finanțare pentru asfaltarea străzilor și reabilitarea școlilor, de la Ministerul Dezvoltării, reabilitarea căminului cultural, de la Compania Națională de Investiții, și pentru reabilitarea drumurilor agricole, fonduri europene prin AFIR. De asemenea, în 2017, am depus proiecte la Ministerul Dezvoltării pentru modernizarea iluminatului public și reabilitarea sediului primăriei, iar la CNI pentru sala de sport. Sunt sume de ordinul milioanelor de euro care intră în comuna Felnac, iar acest lucru se vede din acest an, când bugetul comunei este de aproape patru ori mai mare față de cel din 2016. Dacă anul trecut, comuna Felnac avea un buget de 6.000.209 lei, în acest an, avem un buget de 22.420.000 lei.

  • Anul trecut ați făcut oamenilor o serie de promisiuni, în urma cărora ați fost ales în funcția de primar. Haideți să vedem care este stadiul acestora și câte s-au îndeplinit după 12 luni.
  • Am promis că vom cheltui cu grijă banul public și iată, am reușit să plătim toate datoriile, iar în comună nu s-a mai auzit de vreo lucrare cu firme de casă. Am promis transparență, iar prin intermediul ziarului am prezentat pas cu pas fiecare proiect, situația licitațiilor, sumele cheltuite de la buget, problemele de la licitații. De asemenea, am organizat, după cum am promis, o întâlnire publică, în care am prezentat cetățenilor ce am făcut până acum, ce buget avem, care sunt investițiile pentru 2017, iar în toamnă vom avea o nouă întâlnire de acest gen.

La capitolul investiții, printre propunerile noastre a fost și realizarea unei capele, care se află la stadiul de proiectare și sperăm să înceapă cât mai repede lucrările. Am înființat firma primăriei, după cum am promis, cu ajutorul căreia facem o serie de lucrări în comună, la prețuri mici, ceea ce aduce mari economii la buget. Aș aminti, printre lucrările realizate cu firma primăriei, parcul din Călugăreni, reparațiile la școli, cămin, sala de sport, terenurile de sport, realizarea de trotuare în comună, amenajarea zonei în care se află troița de la ieșirea spre Sânpetru German, parcarea de la stadion și multe alte lucruri.

De asemenea, în aceste 12 luni ne-am preocupat în mod deosebit, alături de viceprimarul Florin Brie, ca Felnacul să fie o comună curată, civilizată, să fie permanent întreținută. Tot în această perioadă am amenajat zona gropii de gunoi, care știm cu toții cum arăta înainte.

Așa cum am promis în campania electorală, am asigurat în continuare finanțare pentru echipa de fotbal, iar rezultatele au fost mulțumitoare în acest an.

Am sprijinit tinerii din comună, pe care i-am trimis în tabere, ca în fiecare an, iar în această vară, zece elevi cu rezultate deosebite vor pleca din nou într-o tabără.

În ultimele 12 luni am încercat să punem un accent deosebit și pe activitățile culturale, unde cu sprijinul doamnei Marinela Mihailovici, dar și al altor colegi, am reușit să organizăm o serie de evenimente deosebite, începând cu sărbătoarea comunei Felnac, care a ținut două zile în 2016 și anul acesta se anunță a fi și mai reușită, și terminând cu frumoasa sărbătoare de Rusalii, la care au participat peste 400 de persoane.

  • În încheiere, dacă doriți să mai transmiteți ceva cetățenilor din Felnac…

Aș vrea să-i asigur pe toți cetățenii că în aceste 12 luni am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a nu le înșela așteptările. Vreau să le mulțumesc că au fost alături de noi, că au fost receptivi la solicitările noastre, ori de câte ori a fost nevoie, și îi asigurăm că peste 12 luni vom avea rezultate și mai bune, la Primăria Felnac. Vreau, totodată, să le mulțumesc colegilor din Primăria Felnac pentru munca depusă în acest an, începând de la cel mai simplu angajat și până la viceprimarul Florin Brie. Cu toții am fost o echipă care a avut un singur scop: să servim interesul cetățeanului. Mulțumesc și consilierilor locali care au fost alături de noi și care au aprobat toate proiectele pentru care am reușit să obținem finanțare și ale căror rezultate sperăm să le vedem cât mai curând. Din păcate, în acest prim an am avut parte și de anumite piedici, de la unii consilieri PNL, care au arătat că interesul partidului e mai presus decât interesul cetățeanului. Am fost la un pas să pierdem finanțarea pentru școli, din cauza opoziției, care a blocat proiectul în Consiliul local. În cele din urmă, am reușit să trecem acel proiect, iar lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Nu ne plângem, dar oamenii trebuie să cunoască modul în care unii înțeleg să-i reprezinte în Consiliul local. Așa cum am promis, indiferent de guvernare, de opoziția celor de la PNL, de câte piedici ni se pun, noi mergem înainte și vom duce proiectele la bun sfârșit.