Târgul de Crăciun şi concertele de colinde au animat Felnacul în ajunul naşterii Domnului Iisus Hristos

Prima ediţie a Târgului de Crăciun de la Felnac a fost organizată în perioada 21-23 decembrie, în centrul comunei. A fost singura manifestare de acest gen organizată vreodată într-o comună din judeţul Arad, motiv pentru care organizatorii merită toate aprecierile.

Administraţia locală, împreună cu directorul căminului cultural, Marinela Mihailovici, au pus la punct acest eveniment inedit, ce se doreşte a fi continuat şi în anii care vin.

Cei prezenţi la eveniment, pe lângă faptul că au ascultat colinde şi cântări creştine, s-au putut delecta cu un ceai fierbinte, vin fiert, dar şi cu diferite preparate culinare.

„În această perioadă a sărbătorilor de iarnă am organizat acest târg inedit pentru comunitatea noastră. Este pentru prima dată când în Felnac se organizează aşa ceva şi este, cred eu, o rampă de pornire pentru ceea ce va fi în anii următori. A fost o primă ediţie bine primită de către localnici, dar şi de către cei veniţi din alte zone. A fost un eveniment în care am dorit să le oferim felnăcanilor un prilej în plus de bucurie, o posibilitate de a-şi petrece timpul liber alături de colinde şi cântări specifice acestei perioade a Crăciunului. Evenimentul s-a întins pe parcursul a trei zile, iar de la zi la zi, numărul celor care au participat a fost tot mai mare. Sunt ferm convins că ediţiile viitoare vor aduce un aflux mai mare de oameni. Una peste alta, pot spune că am asistat la o ediţie inaugurală reuşită, care a încântat felnăcanii”, a spus Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac.

La eveniment a luat parte şi deputatul Dorel Căprar, cel care a ţinut să felicite autorităţile locale şi pe cei care s-au implicat în buna organizare.

„În primul rând doresc să-i felicit pe domnul primar, pe domnul viceprimar şi pe toţi cei care s-au implicat, printre care şi doamna director al căminului cultural. Este un eveniment inedit şi din păcate alte primării din judeţ nu au făcut asemenea târguri. Este de bun augur, fiind prima ediţie, dar şi un exemplu de urmat pentru alţi primari să organizeze şi ei evenimente similare. Cred că tradiţiile strămoşeşti trebuie promovate prin oameni şi mai ales prin copii”, a spus deputatul Dorel Căprar.

Implicat în organizare a fost şi viceprimarul Florin Brie, cel care a explicat faptul că lumea a fost receptivă la acest eveniment inedit.

„A fost ceva nou pentru comuna Felnac. Am avut trei seri foarte frumoase cu invitaţi care au susţinut concerte de colinde cu fel de fel de programe. Lumea a fost receptivă, eu zic că începutul este unul foarte bun. Este prima ediţie şi vom avea continuitate. Asta ne dorim şi asta se va şi întâmpla. Lumea a apreciat ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în comuna noastră, iar oamenii ne-au felicitat pentru ceea ce am întreprins. Este un lucru bun, în judeţul Arad, Felnacul este prima comună care organizează un astfel de eveniment”, a spus Florin Brie, viceprimarul comunei Felnac.

Marinela Mihailovici, directorul Căminului Cultural Felnac, a fost cea care a pus la cale, din punct de vedere artistic, tot ceea ce s-a întâmplat în aceste trei zile în comună.

„Primăria Felnac, eu personal şi Ştefan Muntenaş ne-am dorit un altfel de spectacol. Pănă acum la cămin sau la terenul de sport aţi văzut spectacole folclorice deosebite, dar acum, în aceste zile, avem parte de un spectacol creştin de excepţie. Este prima ediţie a festivalului de colinde, „Deschide uşa creştine“, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că ne-am dorit de foarte mulţi ani să facem acest lucru, şi chiar l-am făcut în căminul cultural împreună cu bisericile din satul nostru: biserica baptistă, biserica penticostală, bisericile ortodoxe. Din păcate, niciodată într-un cadru de o asemenea natură, afară, în mijlocul satului, lângă şcoală, lângă biserică, cu uşile deschise ale şcolii şi ale bisericii care îi aşteaptă pe toţi oaspeţii noştri, dar mai ales pe concetăţenii noşti cărora le e drag să vină pentru că niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Seri la rând s-au bucurat de ceea ce s-a întâmplat, au venit prieteni de la sute de kilometri ca să ne colinde, îmbrăcaţi în straie autentice româneşti şi cu tricolor în piept. Au fost trei seri deosebite”, a spus Marinela Mihailovici, directorul Căminului Cultural Felnac.

În prima zi a evenimentului, pe scenă au urcat: Oaza de Viaţă Felnac, colindătorii Bisericii Baptiste Metanoia Felnac şi Bianca Morariu Kids Talent Christmas Concert.

A doua zi, cea de 22 decembrie, i-a adus în faţa felnăcanilor pe grupul de colindători Vărădia de Mureş, corul Bisericii Penticostale Felnac şi formaţia Fraţii Țica, care a susţinut un concert de colinde.

Ultima seară a fost una cu o încărcătură aparte, având în vedere şi faptul că era cu mai puţin de 24 de ore înainte de sosirea lui Moş Crăciun.

Concertele de colinde s-au ţinut lanţ. Au evoluat în faţa publicului ansamblul “Zorile” Felnac, grupul de colindători Rapsodia Mureşană şi Ştefan Muntenaş, părintele Ungur Petrică, împreună cu corul Bisericii Ortodoxe Române Felnac, şi Corul Şcolii Gimnaziale Aurel Sebeşan Felnac.

Cele trei zile de colinde şi cântări au adus o atmosferă aparte în centrul Felnacului. Deşi temperaturile înregistrate în cele trei zile de târg nu au fost deloc prietenoase, oamenii au îndurat frigul pentru a petrece câteva ore în compania unor colinde şi cântări creştine.