Undă verde pentru introducerea gazului și a rețelei de canalizare

Primarul Ioan Maița a avut noi discuții la București, săptămâna trecută, la diferite ministere, cu privire la proiectele pe care administrația locală le-a depus în vederea obținerii unor finanțări guvernamentale. Ne referim aici la proiecte depuse la Compania Națională de Investiții sau Ministerul Dezvoltării, care vizează introducerea rețelei de gaz și a celei de canalizare, reabilitarea căminului cultural sau construcția unei noi săli de sport.

O primă veste bună vine de la Compania Națională de Investiții, care a dat undă verde pentru realizarea canalizării în Felnac. „Am fost din nou la București, săptămâna trecută, iar printre proiectele discutate s-a aflat și cel al canalizării, una dintre prioritățile noastre, alături de gaz. Vestea bună este obținerea avizului de la comisia tehnică a ministerului, ceea ce înseamnă că intrăm în linie dreaptă. În 30 de zile trebuie să predăm proiectul tehnic, pentru a putea fi scoasă lucrarea la licitație. Eu preconizez că în toamnă vom putea demara efectiv lucrările la canalizare“, spune primarul Ioan Malița.

Începând cu data de 7 martie și până pe 26 aprilie 2022, autoritățile locale sunt așteptate să depună cereri de finanțare, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, pentru proiecte care vizează sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, precum și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. Primăria Felnac a depus un astfel de proiect, iar șansele să beneficieze de finanțare

guvernamentală sunt aproape de 100 la sută. „Avem vești foarte bune în ceea ce privește gazul. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va prelua finanțarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu un buget suplimentar de 5,5 miliarde de lei. Pe scurt, proiectele care nu au primit finanțare europeană, cum e și cazul nostru, vor intra direct la finanțare pe programul „Anghel Saligny“, având prioritate în fața altor proiecte“, susține Malița.

Compania Națională de Investiții a scos la licitație construcția noii săli de sport din comuna Felnac. „Am discutat la București, la CNI, și despre situația noii săli de sport. S-a finalizat partea de depunere a ofertelor, iar acum Compania Națională de Investiții analizează ofertele și va stabili câștigătorul. Sper să nu existe probleme, contestații, să se încheie contractul și să demarăm cât mai repede lucrările. Suntem pe aceeași procedură și la cămin, unde se finalizează proiectul și urmează să fie scoasă lucrarea la licitație“, declară Malița.