„În straie populare – la zi de sărbătoare”: Un eveniment de suflet pentru comunitatea din Felnac

Pe data de 24 iunie 2024, în a doua zi de Rusalii, comuna Felnac a fost gazda unei noi ediții a evenimentului „În straie populare – la zi de sărbătoare”. Acest eveniment a devenit o tradiție iubită, adunând laolaltă sute de localnici și oaspeți din județ, într-o celebrare a culturii, tradițiilor și comunității.

Ziua a început cu o slujbă la Biserica Ortodoxă Română din Felnac, unde enoriașii s-au adunat pentru a participa la serviciul religios de Rusalii. Atmosfera a fost încărcată de spiritualitate și comuniune, iar preotul paroh a rostit o predică emoționantă, subliniind importanța sărbătorii și a păstrării tradițiilor.

După slujbă, a urmat unul dintre cele mai așteptate momente ale zilei: parada costumelor populare. Localnicii, îmbrăcați în straie tradiționale românești, sârbești și de etnie romă, au mărșăluit prin centrul comunei, atrăgând privirile și aplauzele celor prezenți. Parada a culminat la troița de la marginea comunei, unde s-a desfășurat ceremonia de sfințire a ogoarelor. Într-un moment de profundă simbolistică, preotul a binecuvântat pământul, invocând rodnicie și belșug pentru comunitate.

Evenimentul a continuat în curtea Bisericii Ortodoxe, unde primarul Ioan Malița și viceprimarul Florin Brie au întâmpinat participanții cu brațele deschise. Atmosfera a fost una deosebită, încărcată de bucurie și camaraderie. Localnicii și oaspeții au avut ocazia să socializeze, să schimbe impresii și să se bucure de o agapă frățească, un prilej de a împărtăși mâncăruri tradiționale și de a întări legăturile comunității.

„Suntem recunoscători pentru participarea cetățenilor în număr atât de mare, ceea ce face ca această sărbătoare să fie una deosebită în fiecare an. Este o bucurie să vedem cum tradițiile noastre sunt păstrate și transmise din generație în generație. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment și celor care ne-au onorat cu prezența. De la prima ediție, acest eveniment a crescut în popularitate și importanță, devenind un reper în calendarul cultural al comunei. Ne dorim ca această sărbătoare să rămână o constantă în viața Felnacului, să aducă bucurie și să ne reamintească de rădăcinile noastre. Cu sprijinul comunității și al autorităților locale, sunt convins că vom reuși să ducem mai departe această frumoasă tradiție”, a adăugat primarul Ioan Malița.

În concluzie, ediția din acest an a evenimentului „În straie populare – la zi de sărbătoare” a fost un succes remarcabil. A adus împreună oameni din diverse medii, unindu-i prin dragostea pentru tradiții și pentru frumoasa comună Felnac. Atmosfera de sărbătoare, activitățile diverse și spiritul de comunitate au transformat această zi într-una memorabilă, confirmând încă o dată că tradițiile și valorile culturale sunt pilonii care susțin identitatea unei comunități. Felnacul a demonstrat, prin acest eveniment, că este o comunitate unită, care își prețuiește trecutul și privește cu încredere spre viitor.