În conformitate cu prevederile art. 155, alin. 1, lit. a și alin. 3, lit. a din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, vă prezint raportul privind starea economică, socială și de mediu a comunei noastre pentru anul 2024. Prin intermediul prezentului raport, dovedim, în principal, faptul că ne dorim o comunicare deschisă și transparentă pentru a pune bazele unui parteneriat real între primărie și cetățeni. Misiunea noastră este de a soluționa și gestiona, în numele și în interesul colectivității locale pe care o reprezentăm, treburile publice, în condițiile legii, de a fi în slujba comunității locale, furnizând servicii la un înalt standard de calitate, respectând valori precum respectul față de lege și cetățean, performanța, disciplina, integritatea, onestitatea, egalitatea de șanse și responsabilitatea socială și, implicit, de a asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a prevederilor Constituției, precum și punerea în aplicare a legislației în vigoare. Ne dorim, prin toată activitatea, să asigurăm un management performant, corect și echilibrat din punct de vedere al deciziilor, pentru a oferi premisele unei dezvoltări durabile și pentru crearea unei platforme de dezvoltare pe termen lung a comunității noastre.
În anul 2024, în calitate de primar al comunei Felnac, am continuat să duc la îndeplinire, la modul cel mai serios, responsabilitățile ce îmi revin ca edil al comunității, rezolvând, în mare parte, nevoile și urgențele locale, depunând eforturi susținute pentru a realiza cât mai multe dintre obiectivele pe care ni le-am propus. Întreaga activitate a Consiliului Local și a executivului s-a desfășurat pe baza unei tematici întocmite în conformitate cu atribuțiile conferite de legea organică, având totodată în vedere propunerile făcute de consilieri, locuitorii comunei și personalul din aparatul de specialitate al primarului comunei Felnac.
Trebuie menționat faptul că toate hotărârile Consiliului Local și dispozițiile primarului au contribuit la bunul mers al administrației publice locale și la dezvoltarea economică a comunei, demonstrând că avem capacitatea să ducem la bun sfârșit angajamentele asumate, fără să ignorăm, totodată, principiile care trebuie să guverneze întreaga noastră activitate publică: legalitatea, transparența, responsabilitatea, eficiența și oportunitatea.
Rețeaua de gaz
Fără îndoială, cel mai important proiect pe care îl avem în derulare este rețeaua de gaz, pentru care am obținut finanțarea din partea Ministerului Dezvoltării. În data de 1 august 2024, am semnat contractul de execuție, în urma licitației pentru introducerea gazului în comuna noastră. Iar în 16 ianuarie, anul acesta, am reușit să obținem autorizația de construcție pentru proiectul de alimentare cu gaze în comuna Felnac și satul Bodrog, o investiție de peste 20 milioane lei. Încă din primele zile din primul mandat, am preluat această responsabilitate și am făcut această promisiune felnăcanilor: că vom avea gaz. Acum suntem la faza finală a documentației, după obținerea autorizației de construire, și sunt hotărât să îmi onorez angajamentul față de comunitate. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, primăvara aceasta vom începe săpăturile pentru introducerea rețelei de gaze, un pas important pentru dezvoltarea și modernizarea comunei noastre.
Rețeaua de canalizare
Un alt proiect foarte important pentru a ridica nivelul de confort al cetățenilor este rețeaua de canalizare, pentru care avem asigurată o finanțare guvernamentală prin Compania Națională de Investiții. În 2024, am reușit să finalizăm structura stației de epurare și să continuăm lucrul la rețeaua stradală.
Asfaltare drumuri zona industrială
În 2024, am asfaltat drumurile din zona industrială a Felnacului, un proiect de aproape 12 milioane de lei, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Această investiție este un pilon esențial în strategia noastră de a transforma zona industrială într-un punct de atracție pentru investitori, aducând beneficii directe și pe termen lung pentru comunitatea locală. Dezvoltarea acestei zone industriale înseamnă noi locuri de muncă bine plătite, chiar aici, în Felnac. Ne dorim ca tot mai mulți locuitori să își găsească un loc de muncă aproape de casă, fără a mai fi nevoie să facă naveta zilnic spre Arad. Astfel, familiile noastre câștigă timp prețios, stabilitate și siguranță economică. Pe lângă avantajele pentru locuitori, o zonă industrială activă aduce și bani în plus la bugetul local, ceea ce ne va permite să investim și mai mult în alte proiecte de infrastructură, educație și sănătate.
Sala de sport
Al patrulea proiect ca importanță este noua sală de sport, o investiție realizată cu fonduri guvernamentale prin Compania Națională de Investiții, care va fi dată în curând în folosință. Această sală multifuncțională reprezintă un pas important pentru comunitatea din Felnac și nu numai. Odată finalizată, aceasta va oferi un spațiu modern pentru diverse activități sportive și culturale, contribuind la dezvoltarea socială și economică a zonei. Locuitorii vor beneficia de facilități de calitate, care vor încuraja participarea la activități recreative și sportive, promovând un stil de viață sănătos.
Căminul cultural
Un alt proiect de suflet al meu este reabilitarea căminului cultural, proiect finanțat de asemenea prin Compania Națională de Investiții. Din păcate, acest proiect ne-a dat mari bătăi de cap în ultimii ani, am avut probleme de natură juridică, apoi cu constructorii, iar acum se lucrează la acest proiect. Am speranța că vom reuși să finalizăm lucrările în acest an, așa cum ne-au promis reprezentanții firmei care a câștigat licitația.
Pe lângă proiectele prioritare, în 2024 am reușit să aducem aproape de finalizare două proiecte importante finanțate din fonduri europene, prin PNRR. Este vorba despre remiza de pompieri, unde urmează să facem recepția, și reabilitarea blocului, un proiect care este realizat în proporție de 80 la sută.
Parcări și trotuare
Am avut încă de la începutul mandatului un obiectiv clar: dezvoltarea comunei, încurajarea investitorilor și sprijinirea întreprinderilor locale. Ca urmare a acestor obiective, s-au demarat mai multe acțiuni pentru a veni în sprijinul tuturor investitorilor și al deținătorilor de puncte comerciale de pe raza comunei și am pavat frontul stradal al acestora. S-au realizat parcări în zonele comerciale, dar și la școală și biserică, precum și trotuare pe mai multe străzi, astfel încât să avem pe fiecare stradă un astfel de trotuar modern, măcar pe o parte.
Masă sănătoasă la școala din Felnac
Administrația publică locală a pus și pune în continuare accent pe educație și pe bunăstarea tinerilor din comuna noastră! Dacă în toamna anului 2023 am reușit să deschidem, în cadrul grădiniței, un regim de program prelungit dotat la cele mai ridicate standarde, în 2024 am reușit să accesăm fonduri pentru a include Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” din Felnac în Programul Național „Masă Sănătoasă” pentru anul 2024! Astfel, atât preșcolarii, cât și elevii claselor I-VIII beneficiază de o masă gratuită în zilele în care sunt prezenți la unitatea de învățământ!
Pistă de biciclete
Am obținut în 2024 finanțare de la Administrația Fondului de Mediu pentru un proiect ambițios: construirea a 6,6 km de pistă de biciclete, care va conecta centrul comunei noastre la pitoreasca zonă Lunca Mureșului. Cu o investiție totală de 3,6 milioane de lei, acest proiect plasează Felnacul ca singura comună din județul Arad care a reușit să obțină fonduri pentru astfel de infrastructură.
Un alt proiect important, realizat cu fonduri europene, este noul parc de la Călugăreni, finanțat prin GAL Lunca Mureșului. De asemenea, cu fonduri de la bugetul local, am amenajat o zonă de picnic, cu căsuțe, mese și bănci, în zona „Cubicuri” pentru un plus de confort pentru cetățenii comunei care vor să se relaxeze în aer liber.
Panouri fotovoltaice
Cu sprijinul Primăriei Felnac, în 2024, s-au montat panouri fotovoltaice pe casele a 28 de beneficiari, care și-au depus dosarul prin programul finanțat de către AFM! Anul acesta mai avem 34 de beneficiari, pe același program.
Tot la acest capitol, Primăria Felnac are în derulare un proiect privind realizarea unui parc fotovoltaic, care va acoperi necesitățile comunei privind iluminatul public și energia electrică la școli, grădinițe, primărie și alte clădiri publice. Acest proiect va aduce totodată și o economie importantă la buget, iar fondurile respective pot fi direcționate spre alte domenii de interes.
Mașini achiziționate prin Programul Rabla
Primăria comunei Felnac a depus două cereri de finanțare în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic. Drept urmare, a fost achiziționată o mașină Dacia Spring, o achiziție câștigată prin programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Pe același program s-a achiziționat și o mașină hybrid Ford Kuga. Această inițiativă nu doar că sprijină modernizarea flotei auto a instituției noastre, dar contribuie și la protejarea mediului prin încurajarea utilizării vehiculelor mai eficiente și mai puțin poluante.
Unitățile de învățământ, dotate la standarde europene
În 2024, am finalizat proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Aurel Sebeșan” Felnac“, cu fonduri europene.
Prin intermediul acestui proiect, am reușit să realizăm următoarele:
Dotarea sălii de sport cu materiale didactice, dintre care enumerăm: mingi pentru diferite sporturi, maiouri de departajare, mese pentru tenis de masă, echipamente sportive, stâlpi de baschet, poartă de handbal etc.;
Înființarea și dotarea unui laborator multidisciplinar cu mobilier, echipamente digitale (imprimantă multifuncțională, tablă inteligentă, sistem all-in-one, videoproiector, scanner, cameră pentru videoconferință) și materiale didactice (truse pentru elevi și profesori, microscoape, lamele pentru microscop și alte instrumente pentru laborator);
Înființarea și dotarea unui laborator de informatică cu mobilier, echipamente digitale (25 de sisteme all-in-one, imprimantă, videoproiector, router wireless, cameră pentru videoconferință, scanner);
Dotarea fiecărei săli de clasă cu mobilier nou, cum ar fi pupitre individuale și scaune pentru elevi, dulapuri pentru materiale didactice, dulapuri cu 6 cușete pentru elevi;
Dotarea sălilor de clasă cu echipamente digitale: laptopuri, imprimante multifuncționale, table inteligente, sisteme de sunet, scannere, camere pentru videoconferință;
Dotarea sălilor de grădiniță cu echipamente digitale: laptopuri, imprimante multifuncționale, table inteligente, sisteme de sunet, scannere, camere pentru videoconferință, precum și mobilier: câte un dulap colorat și câte o bibliotecă pentru fiecare sală de grupă și pernuțe pentru diverse activități;
Dotarea cabinetului de consiliere psihopedagogică cu mobilier și echipamente digitale;
Achiziționarea de materiale didactice pentru sălile de clasă, atât pentru ciclul primar, cât și pentru ciclul gimnazial, precum și pentru grădiniță și cabinetul de consiliere psihopedagogică.
Întregul proiect a fost finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 15 – Educație, iar valoarea totală a proiectului este de 1.053.043,04 lei.
Cultură și sport
Tot din bugetul local am reușit să acoperim și partea de evenimente, pentru că oamenii muncesc, dar trebuie să se mai și relaxeze. Am avut, în 2024, o serie de evenimente importante, precum Ziua Lecturii, Dragobete, 8 Martie, Ziua Școlii, „În straie populare – la zi de sărbătoare”, 1 Iunie, Zilele comunei, în 14-15 august, sărbătorirea a 30 de ani de slujire preoțească ai părintelui Petrică Ungur, un om dedicat, care a îndrumat cu înțelepciune și iubire comunitatea noastră, Ziua Națională – 1 decembrie, Concertul de colinde de la Biserica Ortodoxă Română și spectacolul de artificii din seara de Revelion.
Și sportul s-a bucurat de sprijinul administrației locale, atât fotbalul, cât și secția de judo a clubului Victoria Felnac, care a obținut medalii naționale în 2024.
Am avut și în 2024 nenumărate acțiuni de curățenie, cu utilajele primăriei, dar și acțiuni de strângere a deșeurilor vegetale de la cetățeni, atât primăvara, cât și toamna.
În final, trebuie spus că toate aceste realizări pe care le-am prezentat, dar și altele omise, au fost posibile datorită bunei colaborări pe care am avut-o cu viceprimarul Florin Brie, cu membrii Consiliului Local, cu colegii din Primărie, cu conducerea școlii, dar și cu ceilalți factori de decizie din comunitatea noastră și, nu în ultimul rând, cu sprijinul cetățenilor comunei noastre, fapt pentru care vă mulțumesc tuturor și sper să continuăm pe aceeași linie, cu rezultate și mai bune în 2025.
Nu pot să închei fără să aduc aminte și faptul că, în 2024, am avut patru runde de alegeri: locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au venit la vot și și-au făcut datoria de cetățeni, dar, în special, le mulțumesc celor care ne-au votat într-un număr impresionant la alegerile locale. Cele 94 de procente obținute ca primar, un record la nivel județean, arată că, în toți acești ani, am muncit pentru oameni, iar rezultatele se văd la tot pasul. Mulțumesc pentru încredere și vă doresc tuturor un an bun, plin de satisfacții și bucurii, alături de cei dragi.