S-a desemnat câștigătorul licitației pentru asfaltarea străzilor din Felnac

Licitația pentru asfaltarea străzilor din comuna Felnac, proiect finanțat cu bani de la Guvern, a ajuns în ultima fază.

După rezolvarea contestației, în urma căreia Ministerul Dezvoltării a dat dreptate celor de la Primărie, s-a trecut la desemnarea câștigătorului, pe baza ofertei cu prețul cel mai scăzut. Numai că, imediat ce s-a anunțat câștigătorul, o altă firmă a depus contestație, ceea ce înseamnă că mai urmează o perioadă de 20 de zile, în care se va da verdictul de la CNSC, însă sunt șanse mici ca cineva să mai poată schimba soarta licitației, având în vedere faptul că s-a mers pe cel mai mic preț.

„Am ajuns după multe luni și la această fază, a desemnării câștigătorului. A avut câștig de cauză firma care a avut cel mai mic preț, o firmă despre care am aflat că a mai avut astfel de lucrări și care sperăm că va face o lucrare de calitate la Felnac. Acum mai trebuie să așteptăm 20 de zile, pentru că avem o contestație, de la o firmă care nici măcar n-a depus toate documentele, dar sunt convins că vom avea din nou câștig de cauză, având în vedere că a contat prețul cel mai mic. Poate doar vrea cineva să ne bage bețe-n roate și contestă doar de dragul de a ne bloca. Sper ca spre finalul lunii mai să putem semna contractul cu firma câștigătoare și să ne apucăm de lucru. Iată că a fost nevoie de un an de zile aproape de muncă, de drumuri la București, de studii, proiectări, licitație, contestații și așa mai departe. Am spus și cu alte ocazii, dar vreau să repet, pentru ca cetățenii din Felnac să știe ce am preluat în 2016 și cât a trebuit să muncim. Din păcate, nu am avut nimic lăsat moștenire atunci când am ajuns la Primărie alături de colegii mei. Niciun proiect concret, în afara celui făcut pe fugă, pentru drumuri, unde practic am luat totul de la zero, fiindcă exista o simplă solicitare la minister. Dacă ar fi fost întocmite măcar proiectele, dacă aveam un studiu, cu siguranță astăzi erau demarate lucrări și la drumuri, poate și la căminul cultural, la școli, iluminat etc. Dar îi asigur pe cetățeni că aceste proiecte vor fi până la urmă realizate, chiar dacă am luat totul de la zero, iar din această vară munca noastră de un an de zile va da roade“, spune primarul Ioan Malița.

Noi proiecte pe masa ministrului

Vin alte vești bune din partea Ministerului Dezvoltării. În aceste zile, se lucrează intens la ordinul de ministru, în care vor fi incluse noile proiecte ce vor beneficia de finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Printre aceste proiecte se află și două ale Primăriei Felnac. „Am fost și săptămâna trecută la București, la Ministerul Dezvoltării, și am primit asigurări că noile proiecte vor fi incluse în ordinul de ministru care este așteptat în aceste zile. Este vorba despre iluminatul public și reabilitarea clădirii primăriei. Imediat ce vom avea ordinul de ministru, vom realiza documentațiile, vom semna contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării și vom demara licitația. Pe lângă aceste două proiecte, mai avem unul pentru construirea unei săli de sport de dimensiuni mari în spatele stadionului. Pentru acest obiectiv avem două variante de finanțare, fie prin Compania Națională de Investiții, unde am avut discuții preliminare, fie pe fonduri europene. Documentațiile sunt depuse și așteptăm răspuns să vedem de unde vom obține fondurile necesare“, declară Malița.

Se pregătesc licitațiile pentru școli și cămin

Primarul Ioan Malița anunță faptul că proiectele privind reabilitarea școlilor și a căminului cultural se apropie de faza de licitație. „La școli suntem pe final cu proiectarea, iar în momentul în care avem toată documentația urmează să urcăm licitația pe SEAP. Avem asigurată finanțarea de la minister, banii sunt în bugetul local, astfel că totul este în regulă. Sperăm ca în acest an să începem lucrările măcar la una dintre școli. Mi-aș dori să începem la amândouă, dar cum am văzut și la străzi, procedurile sunt extrem de greoaie, astfel că nu ne hazardăm. Dacă lucrurile vor merge mai repede, cu atât mai bine, noi vom fi bucuroși să începem lucrările la ambele școli“, spune Malița.

Situația este similară și în cazul căminului cultural, care este finanțat prin Compania Națională de Investiții, banii fiind deja cuprinși în bugetul local. La cămin s-au făcut studiile geotehnice, studiul energetic, iar săptămâna trecută primarul Malița a depus documentația la București. Urmează ca o comisie a CNI să evalueze situația la fața locului, după care începe licitația.

Finanțare europeană pentru pietruirea drumurilor agricole

Primăria Felnac a depus documentația pentru proiectul privind pietruirea drumurilor agricole și șansele sunt foarte mari ca și acest proiect să fie aprobat. „Am depus documentația pentru pietruirea drumurilor agricole la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pentru a obține fonduri europene. Avem un punctaj foarte bun, aproape de 100 % și eu zic că vom obține finanțarea. Prin acest proiect, vom pietrui 12 kilometri de drumuri agricole în comuna Felnac, astfel încât să scoatem utilajele agricole de pe străzi și, totodată, să ușurăm munca fermierilor“, declară Malița.