Domnule primar Ioan Malița, a trecut un an de la alegerile locale din septembrie 2020, când ați primit din nou încrederea cetățenilor comunei Felnac. Cum a demarat acest mandat și cât de mulțumit sunteți de ceea ce ați realizat în comuna Felnac în acest prim an?
Cei care mă cunosc știu că nu mă mulțumesc cu puțin, astfel că nu pot să mă declar mulțumit de ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, la capitolul dezvoltarea comunei Felnac. Anul 2021 a fost un an greu, din toate punctele de vedere, pentru administrațiile locale. Poate mult mai greu și decât 2020, și vreau să explic cetățenilor de ce fac această afirmație. Începând cu toamna anului 2019, când a fost instalat primul guvern PNL, condus de Ludovic Orban, proiectele care vizau dezvoltarea comunităților locale au fost blocate. Efectiv s-a pus STOP dezvoltării comunelor, satelor românești. Niciun proiect nou nu a mai fost finanțat în această perioadă, iar cele aflate în derulare au beneficiat de finanțări cu „pipeta“, astfel încât lucrările s-au întins pe o perioadă mult mai mare de timp decât ar fi fost normal. În 2020, noi am avut avantajul că mai aveam în derulare proiecte: asfaltare, reabilitare școli, reabilitare sediu primărie. Primele două proiecte au fost finalizate anul trecut, iar din al treilea a mai rămas doar o mică parte de realizat, astfel că în 2021 ne-am trezit fără nicio investiție finanțată din fonduri guvernamentale. Așa că a trebuit să ne bazăm doar pe forțele proprii, pentru că, să ne aducem aminte, am fost „uitați“ și de către Consiliul Județean Arad, care ne-a alocat fonduri mult mai puține față de necesitățile administrației locale. Deci, nu pot să mă declar mulțumit, având în vedere potențialul pe care îl are comuna și modul cum s-a muncit în primărie în această perioadă.
Care sunt realizările administrației locale în acest prim an de mandat?
Cum spuneam, a trebuit să ne bazăm doar pe fondurile de la bugetul local, din care așa cum se știe nu se pot realiza foarte multe lucruri. Totuși, cu forțe proprii am reușit să realizăm parcări în centrul comunei, să continuăm modernizarea trotuarelor în Felnac, am realizat pista de bicilete de la Călugăreni, care face legătura cu comuna Zădăreni, s-au asfaltat aleile în cimitirul Călugăreni, am pietruit drumurile agricole, am modernizat remiza de pompieri și am achiziționat o mașină pentru intervenții la incendii. Dacă tot am ajuns la acest capitol, vreau să vă spun că suntem la avizare la ISU, pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și vom fi singurul SVSU din zonă care va avea un astfel de aviz. Avem o echipă sudată și lucrurile merg în direcția corectă la SVSU Felnac. În ultimul an, am continuat să muncim la proiectele ce au fost depuse pe fonduri europene sau guvernamentale. Avem proiectul de gaz, pentru care Ministerul Fondurilor Europene a admis cererea de finanțare, avem proiectele privind canalizarea, căminul cultural, sala de sport, depuse la CNI, și care se află într-un stadiu avansat. De asemenea, am depus pe „Anghel Saligny“, noul program care practic înlocuiește PNDL, două proiecte: asfaltarea drumurilor din zona industrială, un proiect pentru care noi avem tot ce trebuie, inclusiv licitație, și amenajarea urbanistică cu piste de biciclete, podețe și rigole pentru apa pluvială, în comuna Felnac. După cum se vede, administrația locală și-a făcut datoria, a realizat proiecte de dezvoltare, a depus cereri de finanțare pe fonduri europene și guvernamentale, dar suntem într-un continuu blocaj la nivel de București, unde lucrurile se mișcă extrem de greu, mai ales în ceea ce privește finanțările acordate administrațiilor locale. Și nu suntem doar noi în situația aceasta, este toată țara. Toate primăriile au probleme și toți primarii așteaptă ca Guvernul României să aibă o altă abordare. Poate noul guvern va avea o mai mare aplecare spre dezvoltarea satului românesc.
Dacă tot a venit vorba despre noul guvern, ce părere aveți despre această alianță care se află în plină „facere“, PSD-PNL-UDMR și ce speranțe aveți ca primar de la un guvern format de aceste forțe politice?
Sigur, nici celor de la PSD nu le convine că au ajuns să stea la masă cu liberalii, nici cei de la PNL nu cred că sunt încântați că au ajuns să depindă de PSD. Problema e ce facem? Suntem într-un moment extrem de grav, cu această criză sanitară, cu spitalele pline, cu sute de morți zi de zi, iar peste toate avem și o criză economică, care pare a se adânci pe zi ce trece. Mergem mai departe cu orgolii, cu dușmănii, cu războaie inutile sau ne așezăm la masă și concepem un plan, un proiect pentru a salva țara, pentru a opri pandemia, pentru a dota spitalele cu aparatură și medicamente astfel încât să nu mai moară zilnic sute de români infectați cu COVID-19? Continuăm cu lupta politică sau luăm măsuri pentru a stopa creșterea prețurilor la energie electrică, gaz, combustibili, alimente, până când românii vor ajunge să moară de foame? Cred că răspunsul corect este să stăm la masă și să facem ceea ce e mai bine pentru România. Pentru noi, ca administrație locală, intrarea PSD la guvernare va fi o gură de oxigen, pentru că PSD a avut întotdeauna grijă de micile comunități, de comune, sate. Sunt convins că o dată cu instalarea noului guvern, se vor debloca și proiectele noastre, și nu mă refer doar la Felnac, ci la toate primăriile din zona rurală. Veți vedea în 2022, dacă vom avea un guvern PSD-PNL-UDMR, că la Felnac vor demara noi investiții cu fonduri guvernamentale, așa cum s-a întâmplat în mandatul trecut al PSD, până la finalul anului 2019, când Ludovic Orban și PNL au oprit finanțările.