După doi ani de pandemie (2020 și 2021), am avut un nou an greu, în principal din cauza războiului care se desfășoară la granițele noastre, în Ucraina, și care afectează întreaga Europă, din punct de vedere economic. Toate administrațiile locale au avut de suferit, iar creșterile de prețuri la utilități, în primul rând, au dat peste cap toate planurile noastre.
În ciuda situației economice, din punctul nostru de vedere a fost, totuși, un an bun. Spuneam într-un interviu publicat în ziarul primăriei la începutul anului trecut, faptul că ne așteaptă un an al proiectelor, că actualul guvern are o cu totul altă abordare față de comunitățile locale, față de primării. Și mă bucur că am avut dreptate, pentru că 2022 a fost anul relansării investițiilor, chiar dacă deocamdată nu am putut să demarăm fizic niciunul dintre proiecte, dar acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni.
Primăria Felnac, prin efortul echipei din instituție, căreia îi mulțumesc pe această cale, cu sprijinul consilierilor locali, care au aprobat fiecare proiect în parte și cărora le mulțumesc de asemenea, a reușit să obțină finanțări pentru proiecte foarte importante, iar anul care s-a încheiat cred că a fost cel mai bun pentru comunitatea noastră din acest punct de vedere, din ultimii 33 de ani.
Dar să trecem la fapte, pentru că avem foarte multe de discutat despre ceea ce am făcut în 2022.
Să începem cu începutul și să spunem că bugetul comunei, aprobat de Consiliul Local Felnac, a fost axat în principal pe continuarea investițiilor aflate în derulare, dar și pe demararea unor noi proiecte, cu fonduri europene sau guvernamentale.
În bugetul pe anul 2022, au fost alocate sumele necesare cofinanțării proiectelor din fonduri extrabugetare, cum sunt căminul cultural de la Felnac, asfaltarea drumurilor agricole, proiectul de amenajare urbanistică, cu piste de biciclete, podețe și rigole pentru apa pluvială, proiectul de canalizare, sala de sport, asfaltare zona industrială sau rețeaua de gaz.
Din bugetul local, am alocat și în 2022 sume realizarea de parcări, modernizarea trotuarelor, reabilitarea de accese la podețe și reparații la podețe, lucrări de amenajare a cimitirelor.
Poate cea mai importantă realizare a anului trecut a fost faptul că Felnacul a obținut finanțare de la Guvernul României pentru rețeaua de gaz și investiția pe canalizare.
Proiectul „ALIMENTARE CU GAZE A COMUNELOR FELNAC (SATELE FELNAC ȘI CĂLUGĂRENI) ȘI ZĂDĂRENI (SAT BODROGU NOU), JUDEȚUL ARAD, în valoare de 23.798.452,03 RON, este finanțat integral de la bugetul de stat. Pot să spun fără să ezit că este cu siguranță cel mai important proiect pe care îl realizăm de când am preluat mandatul în 2016. A fost un vis în care mulți nu au crezut, dar care iată devine realitate. Se știe că în 2021, deși proiectul a fost eligibil pe fonduri europene, deși am îndeplinit toate condițiile, nu am mai primit finanțare, fiindcă s-au terminat banii. Până la urmă, munca noastră a fost răsplătită și iată că Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea în 2022. Acest proiect se află în prezent în stadiul de licitație.
O altă reușită a anului 2022 este faptul că Ministerul Dezvoltării a alocat 15 milioane de lei pentru comuna Felnac, prin Programul „Anghel Saligny“. Comuna Felnac a obținut 15 milioane de lei pentru două proiecte, asfaltarea zonei industriale și amenajare urbanistică cu pistă de biciclete, podețe și rigole pentru apă pluvială.
La sfârșitul lunii martie, Primăria Felnac a obținut finanțarea din partea guvernului pentru rețeaua de canalizare! Ministrul Dezvoltării a semnat, în data de 31 martie, ordinul prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Înființare rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Felnac“. Și acest proiect se află în faza de licitație.
Alte două proiecte finanțate prin Compania Națională de Investiții au avansat în 2022. Este vorba despre sala de sport și căminul cultural din Felnac. La sala de sport a fost finalizată licitația, avem un câștigător, iar probabil în săptămânile viitoare vor demara lucrările. Același lucru îl așteptăm și la căminul cultural, unde de asemenea s-a finalizat licitația.
În plus, din fonduri europene, prin PNRR, am obținut finanțare pentru două proiecte, respectiv reabilitarea termică a blocului de locuințe din Felnac și realizarea GIS-ului comunei, adică introducerea în sistemul electronic a tuturor datelor aferente comunei, de la populație, terenuri, proprietăți etc.
Un alt proiect pe care îl pregătește Primăria Fenac vizează realizarea de rețele inteligente de iluminat public, pentru care sunt disponibile finanțări din partea Administrației Fondului de Mediu (AFM). Tot pe AFM, vrem să continuăm construcția de piste de biciclete. Aici suntem deocamdată în studiu, să vedem ce sume sunt alocate pe proiect și cât am avea nevoie pentru acea pistă.
În 2022, Primăria Felnac a solicitat celor de la GAL Lunca Mureșului, asociație din care face parte și comuna Felnac, alocarea de fonduri pentru parcurile din comună. Depunem două proiecte de reabilitare a parcurilor din Călugăreni. O dată este parcul vechi de lângă viitoarea biserică, iar al doilea parc vrem să-l înființăm la ieșirea din Călugăreni spre Arad, la Pădurice.
Tot de la GAL, avem finanțare pentru cumpărarea de căsuțe, pe care le vom folosi la diferite evenimente, ziua satului, târgul de Crăciun etc. În acest moment, căsuțele sunt în evaluare la AFIR.
Primăria Felnac se pregătește să depună noi proiecte care ar urma să fie finanțate din fonduri europene, printre care și realizarea unui parc fotovoltaic, pe care dorim să-l depunem pe POIM, pe fonduri europene. Vrem să realizăm un parc cu panouri solare, de până la un MW, care să acopere nevoia de energie electrică pentru instituțiile publice, inclusiv școlile, dar și pentru iluminatul public. Dorim ca în urma acestui proiect să avem consum ZERO de energie electrică de la rețea, să devenim independenți energetic și astfel să economisim sume mari de bani la buget.
În 2022, am continuat și lucrările în comună realizate de la bugetul local, în principal cu firma primăriei. Printre acestea se numără pavarea de noi trotuare, reabilitarea și extinderea clădirii parohiei ortodoxe, care se află în curtea bisericii, amenajarea troiței sârbe de la ieșirea spre Sânpetru German.
Tot cu fonduri de la bugetul local, în curtea căminului cultural s-a înlocuit gardul, s-a reabilitat parcul de lângă sala de sport, de la școală etc.
La capitolul educație, am asigurat și în acest an fondurile necesare pentru buna funcționare a școlilor și grădiniței, sumele pentru burse, transportul elevilor, cadouri de Paște și Crăciun etc.
Zeci de copii din comuna Felnac, din clasele I-VIII, au primit ghiozdane și rechizite, cu sprijinul asociației „Copilul din mine“, la început de an școlar. Vorbim de un ajutor substanțial pentru copiii din comună, dar mai ales pentru părinți, care au fost scutiți astfel de cheltuieli importante, într-o perioadă dificilă.
Apoi, Primăria Felnac a câștigat un proiect pentru școala Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” Felnac, finanțat prin Schema de Granturi Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, în cadrul Componentei C15 – Educație a Planului Național de Redresare şi Reziliență (PNRR), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr.3580/15.04.2022.
Obiectivele proiectului sunt diminuarea riscului de abandon școlar în Felnac cu 60%, într-o perioadă de 3 ani; îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevii Școlii Gimnaziale „Aurel Sebeșan” Felnac în cadrul evaluărilor naționale cu 2 puncte și creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial de la 95% la 100%; creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial din Felnac la Evaluarea Națională și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior de la 85% la 100%.
Valoarea nerambursabilă a Contractului de Finanțare este de 692.432 lei, așa cum a fost aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3580/15.04.2022.
La capitolul taxe și impozite, pot spune faptul că în ultimii ani s-a muncit foarte bine pe acest domeniu, așa că am reușit să dublăm aproape procentul de încasare, față de 2016, când eram pe ultimele locuri în județ, cu puțin peste 40 la sută. Probabil, unii cetățeni sunt nemulțumiți de faptul că s-au trezit în trecut cu popriri pe salarii, pensii sau alte venituri, dar nu am avut de ales. În urma controalelor Curții de Conturi, am fost obligați să luăm o serie de măsuri pentru recuperarea datoriilor, iar inspectorii ne-au anunțat că următorul control va viza tocmai această zonă, iar cei vinovați de neîncasarea impozitelor și taxelor vor plăti din buzunarul propriu. Îmi pare rău că a trebuit să luăm aceste măsuri, dar oamenii trebuie să înțeleagă faptul că au anumite obligații față de bugetul local, că din acești bani se realizează investițiile în comună, iar noi am arătat în ultimii ani că nu ne batem joc de banul public și că realizăm ceea ce e necesar pentru comunitate. Pe de altă parte, nu putem accepta ca funcționarii primăriei să plătească din buzunarul propriu, fiindcă anumiți cetățeni nu doresc să achite taxele și impozitele.
La capitolul evenimente culturale, sportive, educaționale, pot spune că am revenit la normal în 2022, după doi ani de pandemie.
Ca la fiecare început de martie, doamnele și domnișoarele din comuna Felnac au avut parte de flori și mărțișoare, oferite de reprezentanții administrației locale și nu numai, atât de 1 martie, cât și de 8 martie.
Ziua Școlii Gimnaziale „Aurel Sebeșan“ a ajuns la ediția a XII-a, fiind sărbătorită în data de 23 mai.
De 1 iunie, copiii din comună au avut parte de spectacole și surprize, fiind organizate două evenimente, unul la stadionul Victoria Felnac și celălalt în noul parc de la ieșirea spre Sânpetru German, ambele dedicate celor mici.
Ziua Eroilor a fost marcată cum se cuvine în comuna Felnac, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la data de 2 iunie.
Primăria Felnac, alături de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Sârbă și Căminul Cultural Felnac a organizat, duminică, 12 iunie 2022, o nouă ediție a evenimentului „În straie populare – la zi de sărbătoare”, devenit deja o tradiție pentru comuna Felnac, eveniment care a ajuns la cea de-a șasea ediţie.
Zilele comunei Felnac s-au bucurat din nou de un real succes. Mii de spectatori s-au adunat în două zile pentru a sărbători Zilele Recoltei la Felnac, în serile de 14 și 15 august.
De Sfinții Mihail și Gavril a fost sărbătorit Hramul Bisericii Ortodoxe Române Felnac, în prezența a numeroși credincioși. Cu această ocazie, noua clădire din curtea bisericii, noua Sală de catehizare, realizată cu sprijinul primăriei, a fost sfințită de către părintele protopop.
Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe data de 1 Decembrie, prin slujba de Tedeum de la Biserica Ortodoxă Română din Felnac, la care au participat și membrii ansamblului de dansuri populare „Zorile” din Felnac.
Un alt eveniment al anului 2022 a avut loc în 23 decembrie, după o pauză de doi ani, cauzată de pandemia de COVID-19. Este vorba despre Târgul de Crăciun şi „Drumul Fecioarei Maria spre Betleem“, ajunse la cea de-a patra ediţie.
La capitolul sport, prin bugetul de la începutul anului, noi am asigurat finanţarea pentru clubul Victoria Felnac, atât pentru echipa mare de fotbal, cât și pentru cele de copii și juniori, dar și pentru secția de judo. Mă bucur că am avut rezultate bune în campionatul Ligii a IV-a și am reușit să terminăm anul pe locul trei, motiv pentru care îi felicit pe toți cei implicați.
În final, trebuie spus că toate aceste realizări pe care le-am prezentat, dar și altele pe care cu siguranță le-am omis fără intenție, au fost posibile datorită bunei colaborări pe care am avut-o cu membrii Consiliului Local, cu angajații Primăriei, cu conducerea școlii, dar și cu ceilalți factori de decizie din comunitatea noastră, și nu în ultimul rând cu sprijinul cetățenilor comunei noastre, fapt pentru care vă mulțumesc tuturor și sper că vom putea continua în aceeași direcție și cu rezultate mai bune în anul 2023.