„Drumul Fecioarei Maria spre Betleem”, un spectacol de excepţie desfăşurat pe străzile Felnacului

„Drumul Fecioarei Maria spre Betleem” a fost un eveniment aparte care a marcat aceste sărbători de iarnă în comuna Felnac. Zeci de copii, costumaţi în personaje biblice, au dorit să marcheze într-un mod mai aparte Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Au mers pe străzile localităţii, în dorinţa de a pune în scenă drumul Fecioarei Maria înainte de a-l naşte pe pruncul Iisus Hristos.

Marinela Mihailovici, directorul Căminului Cultural Felnac, şi copiii care alcătuiesc Zorile Felnacului au încântat asistenţa. Marinela Mihailovici spune că oamenii au fost încântaţi de ceea ce s-a organizat şi că i-au primit cu multă căldură. De altfel, doamna director spune că acest eveniment va fi marcat an de an în comuna Felnac.

„Un gând de-al nostru pe care-l purtăm de mult, dincolo de toate spectacolele folclorice care au avut loc de-a lungul anilor la Felnac, s-a concretizat. Am vrut ceva mai deosebit, un spectacol creştin, pentru că Iisus Hristos mântuitorul a venit pe lume, iar copiii trebuie să ştie acest lucru şi să vadă cu ochii minţii lor povestea naşterii lui Iisus. Ce am făcut: Primăria Felnac cu căminul cultural, cu mine personal şi cu cei 40 de copii care formează ansamblul Zorile Felnacului, îmbrăcaţi în haine aidoma celor de acum 2000 de ani, au mers pe străzile Felnacului. Cu personajele Iosif şi Maria, cu magi, cu îngeri, păstori, cu torţe şi cu stea, alături de preoţii satului am pornit într-un pelerinaj de la căminul cultural pe strada 1, apoi ne-am întors pe strada Principală. Ne dorim ca în fiecare an să se întâmple pe o altă stradă din Felnac, pentru că vrem să colindăm în acele straie pe toţi concetăţenii noştri. Copiii întorşi din acest pelerinaj au urcat mai apoi pe scenă şi au interpretat colinde frumoase strămoşeşti. Dacă noi am primit de la străbuni graiul, pacea şi liniştea sufletească şi credinţa străbună, trebuie să le ducem mai departe, mai ales obiceiurile şi tradiţiile.

Pe fiecare stradă pe care am mers oamenii, ştiind de ceea ce se va întâmpla, au ieşit în porţi cu lumânări aprinse să ne lumnineze şi ei calea, să găsim locul în care Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, într-un loc sărăcăcios, la margine de sat. Şi noi am crezut că aşa putem dovedi, după două mii de ani ce şi cum s-a întâmplat cu naşterea lui Iisus Hristos. Acest drum a durat aproximativ trei ore şi este pentru prima dată pus în practică în Felnac. Ne dorim să devină o tradiţie şi în fiecare an care va curge de aici încolo va duce copiii noştri pe o altă stradă, la alţi concetăţeni. Oamenii pe care i-am întâlnit în cale au fost încântaţi, nu au întrebat nimic, au tăcut, probabil s-au rugat în sinea lor. Ţineau lumânările în mână şi s-au dezmeticit doar când primarul nostru s-a dus cu coşul cu dulciuri pentru copii. Şi sătenii au colindat împreună cu noi. Pot spune că a fost ceva de excepţie”, a povestit Marinela Mihailovici, directorul Casei de Cultură din Felnac.