Doi ani de mandat: Nu mai avem datorii și asfaltăm străzi

S-au împlinit doi ani de când am preluat mandatul de primar al comunei Felnac, astfel că e momentul să prezentăm în fața cetățenilor ceea ce am reușit să realizăm în această perioadă, ceea ce nu am reușit să ducem la îndeplinire, dar și ce ne propunem pentru următorii doi ani.

Pentru început, să ne aducem aminte de unde am plecat în 2016 și ce anume ne-am propus atunci când am preluat mandatul. Veți constata, probabil cu surprindere, că 90 la sută dintre promisiunile din campania electorală din 2016 au fost duse la îndeplinire. Pentru noi, însă, pentru colegii mei din Primărie și Consiliul local, nu este o surpriză acest lucru, pentru că, pe de o parte, nu am promis lucruri care nu se pot realiza, așa cum fac unii politicieni, iar pe de altă parte știm cu toții cât de mult s-a muncit pentru a duce la bun sfârșit proiectele noastre sau pentru a demara altele noi, câte nopți nedormite au fost în acești doi ani, câte zeci de drumuri s-au făcut la București, la câte uși am bătut în această perioadă, pentru a primi finanțarea necesară investițiilor noastre.

În 2016, programul nostru a conținut câteva obiective clare, care s-au bazat pe doleanțele cetățenilor: asfaltarea străzilor din comună, trotuare noi, construcția unei capele, lucrări la canalizarea menajeră, cetățenii să nu mai plătească racordarea la apă, reamenajarea satului Călugăreni, înființarea unei societăți a primăriei, reamenajarea zonei căminului cultural, amenajarea zonei gării, grijă pentru școli, biserică, sport, transparență totală în administrație. Cum spuneam, dacă parcurgem lista de obiective, vom vedea că în mare parte ele au fost realizate, iar altele sunt în curs de realizare. În plus, pe parcurs au apărut și alte investiții noi, pentru că am avut oportunitatea accesării unor fonduri europene sau guvernamentale.

Poate nu toți cetățenii își aduc aminte că în anul 2016, am preluat Primăria Felnac cu datorii de 9 miliarde de lei vechi și fără niciun proiect serios în derulare. A trebuit să începem de la nimic, să batem pe la ușile ministerelor, împreună cu parlamentarii PSD Arad, senatorul Mihai Fifor și deputații Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor, cărora le mulțumesc și pe această cale pentru sprijinul acordat comunității noastre. A trebuit să umblăm prin județ, pe la alți primari, să vedem cum au făcut ei, cum au reușit să atragă finanțări externe, am avut nenumărate discuții cu firme de specialitate, de la consultanță, la proiectare. Practic, am luat-o de la ZERO și cu datorii de 9 miliarde de lei vechi. Nu ne-a fost ușor, și vreau să le mulțumesc viceprimarului Florin Brie, consilierilor locali și angajaților din Primăria Felnac, care au pus umărul să urnim căruța din loc și s-o scoatem din noroi. Astăzi, după doi ani de mandat, ne putem mândri că am achitat toate datoriile și am reușit să atragem fonduri extrabugetare cât nu s-au atras în perioada 1990-2016.

Principalul obiectiv pentru mandatul 2016-2020 este asfaltarea tuturor străzilor din comună. În acest sens, am accesat un proiect prin Programul Național de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării. Am reușit să obținem suma de 9,4 milioane de lei pentru acest proiect, iar până la finalul acestui mandat, așa cum am promis, vom asfalta toate străzile din comună. Până la această oră, s-a derulat mai mult de jumătate din această investiție, fiind asfaltate aproape toate străzile din Felnac, dar și partea dreaptă din Călugăreni. Au mai rămas de executat câteva străzi din nordul Felnacului și cele din cartierul nou al Călugăreniului, aproximativ 4 kilometri de drum, investiție care probabil se va finaliza în 2019, având în vedere că noi avem contract cu Ministerul Dezvoltării pentru aceste lucrări până în 2020.

Tot la capitolul străzi, am asfaltat o stradă din zona industrială, cu fonduri de la bugetul local, iar restul va fi realizat printr-un proiect cu fonduri guvernamentale, prin PNDL 3, urmând să demarăm în curând licitația.

De asemenea, anul trecut am depus un proiect pe AFIR, pentru pietruirea drumurilor agricole, dar din păcate nu am reușit să obținem punctajul necesar. În septembrie, se va deschide o nouă sesiune și vom depune iar acest proiect și sperăm ca de data aceasta să reușim să primim finanțarea.