Colindele de la Târgul de Crăciun şi „Drumul Fecioarei Maria spre Betleem” au marcat sărbătorile de iarnă în comuna Felnac

Finalul anului 2018 a adus două evenimente aparte în viaţa comunităţii locale din comuna Felnac. Spectacolele de colinde de la Târgul de Crăciun şi „Drumul Fecioarei Maria spre Betleem” au ajuns la cea de-a doua ediţie. Dacă în 2017 autorităţile din Felnac organizau ediţiile inaugurale pentru cele două evenimente specifice Crăciunului, în 2018 acestea au devenit deja cunoscute publicului.

În zilele de 21 şi 22 decembrie, cele două evenimente aveau să marcheze debutul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. „Drumul Fecioarei Maria spre Betleem” a presupus un drum făcut de zeci de copii costumaţi în personaje biblice, pe străzile Felnacului. Prin această acţiune s-a dorit marcarea într-un mod aparte a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Cei ce au parcurs acest drum, mai precis componenţii ansamblului Zorile, au mers pe străzile localităţii, în dorinţa de a pune în scenă drumul Fecioarei Maria înainte de a-l naşte pe pruncul Iisus Hristos.

Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac spune că ediţiile inaugurale, din 2017, au avut un ecou puternic în rândul comunităţii, astfel că s-a decis ca acestea să devină o tradiţie. „Administraţia locală din comuna Felnac a continuat această serie de evenimente dedicate Crăciunului. În 2017 am organizat prima ediţie, atât pentru târg, cât şi pentru drumul făcut de copii prin comună. La acea vreme am promis că asemenea manifestări vor continua şi spuneam că vrem să facem o tradiţie din asemenea evenimente. Aşa s-a întâmplat şi în zilele de 21 şi 22 decembrie 2018, atunci când am organizat aceste evenimente. Oamenii au răspuns pozitiv demersului nostru şi am văzut că au venit în număr mare la evenimente”, a spus Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac.

Concertele de colinde au adunat, în zona centrală a localităţii Felnac, oameni de toate vârstele, persoane dornice să ia parte la asemenea evenimente specifice Crăciunului.

În prima zi a spectacolelor de colinde, în faţa publicului au evoluat: corul Şcolii Gimnaziale “Aurel Sebeşan”, ansamblul “Sloga”, Oaza de Viaţă, corul Bisericii Penticostale Felnac, corul Bisericii Ortodoxe Române și grupurile de colindători ale Centrului Cultural Judeţean Arad.

Ziua a doua a adus pe scena de la Felnac: grupul de colindători ai clasei a VII-a de la Şcoala Felnac, coordonat de profesorul Onofrei Sebastian, ansamblul “Zorile”, Ştefan Muntenaş şi formaţia Rapsodia Mureşană, formaţia Fraţii Şandru, “Dubaşii” din Bârzava şi pe colindătorii Patricia Petri şi Adrian Petcu.

Timp de câteva ore, în zilele de 21 şi 22 decembrie, cei prezenţi la evenimente au putut să se bucure de atmosfera de sărbătoare. A fost cea de-a doua ediţie atât pentru târg cât şi pentru pelerinajul personajelor biblice pe străzile comunei.

La evenimentele organizate la Felnac, pe lângă autorităţile locale au fost prezenţi şi parlamentarii Dorel Căprar şi Adrian Todor. Cei doi au ţinut să felicite adminsitraţia din comuna Felnac pentru implicarea şi organizarea evenimentelor specifice Crăciunului. „Autorităţile locale din Felnac merită toate aprecierile noastre pentru ceea ce fac aici. Tradiţiile şi obiceiurile sunt păstrate şi transmise generaţiilor mai tinere, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Domnul primar Ioan Maliţa şi autorităţile din comuna Felnac merită toate cuvintele noastre de laudă pentru organizarea acestor evenimente”, spune deputatul Adrian Todor, un apropiat al comunităţii din Felnac.

Faptul că administraţia din Felnac a decis să continue această serie de evenimente, demarată la finele anului 2017, arată ineteresul pentru tradiţiile şi obiceiurile populare. De altfel, primarul Ioan Maliţa spunea că îşi doreşte ca asemenea evenimente să devină un obicei în comuna Felnac. „Este foarte important să nu uităm tradiţiile, să le transmitem mai departe. Şi ediţia din acest an a avut un impact important, iar oamenii din Felnac au primit cu bucurie atât pelerinajul de pe străzile comunei, cât şi spectacolele de colinde. Este şi normal să fie aşa şi cred că aceste evenimente au adus un plus de emoţie în rândul comunităţii noastre. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în buna organizare a evenimentelor, oameni fără de care toate acestea nu ar fi fost posibile”, a mai spus Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac.