Guvernul Cîțu a blocat PNDL. Malița: „Primăriile nu mai pot să realizeze investiții mari“

De când a venit guvernarea liberală, e jale mare pentru primăriile din toată țara. Guvernul a tăiat toate finanțările pentru investițiile locale, nu a mai semnat niciun nou contract cu primăriile, iar în cele din urmă, după cum se vede și din adresa alăturată, a blocat și Programul Național de Dezvoltare Locală, prin care s-au realizat mii de proiecte de infrastructură în toată țara.

La finalul lunii iunie, Primăria Felnac a primit o adresă din partea Ministerului Dezvoltării, la fel ca și celelalte primării din țară, în care este anunțată că s-au epuizat banii pentru PNDL, iar drept urmare, va trebui fie să blocheze poiectul de reabilitare a primăriei, singurul care se mai derulează prin acest program, fie să plătească lucrările de la bugetul local sau alte surse, eventual împrumut, sau dacă nu, să sisteze lucrările. Cu alte cuvinte, guvernul a blocat toate investițiile derulate prin PNDL, iar primăriile nu au decât să se descurce sau să suspende proiectele.

„Am primit această adresă, venită din partea ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, prin care ne informează sec despre faptul că finanțarea pe PNDL a fost sistată, că fondurile au fost consumate pentru anul acesta și, prin urmare, toți cei care au proiecte în lucru prin PNDL trebuie fie să suporte plata facturilor din bugetul propriu, fie să sisteze lucrările până vin alți bani. Acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorare și să ridice o serie întreagă de întrebări vis-a-vis de modul în care acest guvern înțelege să sprijine administrațiile locale. Dacă oprim și PNDL-ul eu mă întreb din ce vor mai putea comunitățile locale să se dezvolte și să realizeze proiecte. Este adevărat că rămân fondurile europene, dar vedem și aici că rata de absorbție pe fonduri europene este ca și inexistentă“, spune primarul Ioan Malița.

De aproximativ doi ani, de când e noua guvernare, comunitățile locale au foarte mult de suferit. De altfel, pe PNDL nu s-a mai semnat de doi ani niciun contract nou, iar despre decontări ce să mai spunem. „Așa cum au fost guvernele din perioada 2016-2019, bune, rele, comunitatea noastră s-a dezvoltat cât alții în 12 ani. Am reușit asfaltarea tuturor străzilor din comună, printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Am reușit să obținem suma de 9,4 milioane de lei pentru acest proiect, iar la ora actuală sunt asfaltate toate străzile din comună, atât din Felnac, dar și din Călugăreni.

Reabilitarea școlilor a fost realizată tot cu bani de la acele guverne, din perioada 2016-2019, când am obținut finanțare pentru două proiecte tot pe PNDL, în valoare de 2,8 milioane de lei.

Reabilitarea primăriei, pentru care am obținut finanțare în 2018, din partea Ministerului Dezvoltării, pe PNDL 2, suma fiind de 1,6 milioane de lei, este ultimul pentru care am primit fonduri guvernamentale. De la finalul anului 2019, nu mai primim nimic. Avem depuse proiecte pe gaz, canalizare, asfaltare zona industrială, căminul cultural, și primim doar promisiuni, promisiuni, promisiuni. Ce să vă spun, că în acest an nu am primit niciun leu pentru reabilitarea primăriei, deși e vorba de bani guvernamentali? Liberalii se preocupă doar cum să împartă banii din buget pentru a obține voturi în competiția internă, care a aruncat țara în haos. Lupta lor pentru putere afectează grav dezvoltarea comunităților mici, proiectele administrațiilor locale“, declară primarul Ioan Malița.

Foto PNDL: Guvernul PNL a blocat Programul Național de Dezvoltare Locală