În conformitate cu prevederile art. 155, alin.1, lit. a și alin. 3, lit. a din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, vă prezint raportul privind starea economică, socială și de mediu a comunei noastre, pentru anul 2023. Prin intemediul prezentului raport, dovedim în principal faptul că ne dorim o comunicare deschisă și transparentă pentru a pune bazele unui parteneriat real între primărie și cetățeni. Misiunea este de a soluţiona şi gestiona, în numele şi în interesul colectivităţii locale pe care o reprezentăm, treburile publice, în condiţiile legii, de a fi în slujba comunității locale, furnizând servicii la un înalt standard de calitate, respectând valori precum: respectul față de lege și cetățean, performanța, disciplina, integritatea, onestitatea, egalitate de șanse și responsabilitate socială și implicit de a asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legislaţiei în vigoare. Ne dorim prin toată activitatea să asigurăm un management performant, corect și echilibrat din punct de vedere al deciziilor, pentru a oferi premisele unei dezvoltări durabile şi pentru crearea unei platforme de dezvoltare pe termen lung a comunității noastre.
În anul 2023, în calitate de primar al comunei Felnac, am continuat să duc la îndeplinire, la modul cel mai serios, responsabilitățile ce îmi revin ca edil al comunității, rezolvând în mare parte nevoile și urgențele locale, depunând eforturi susținute pentru a realiza cât mai multe dintre obiectivele pe care ni le-am propus. Întreaga activitate a Consiliului Local și a executivului s-a desfășurat pe baza unei tematici întocmite în conformitate cu atribuțiile conferite de legea organică, având totodată în vedere propunerile fǎcute de consilieri, locuitorii comunei şi personalul din aparatul de specialitate al primarului comunei Felnac.
Trebuie menţionat faptul cǎ, toate hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului au contribuit la bunul mers al administraţiei publice locale, la dezvoltarea economicǎ a comunei, demonstrând cǎ avem capacitatea sǎ ducem la bun sfârşit angajamentele asumate, fǎrǎ sǎ ignorǎm totodatǎ principiile care trebuie sǎ guverneze întreaga noastră activitate publică: legalitatea, transparența, responsabilitatea, eficiența și oportunitatea.
Spre deosebire de anii precedenți, când am avut pandemia și criza din energie, 2023 s-a dovedit a fi un an mult mai bun pentru administrațiile locale. Iar pentru noi, cei din administrația comunei Felnac, au început să apară rezultatele muncii titanice pe care am depus-o în ultimii ani. În acea perioadă, s-a muncit din greu la o serie de proiecte, cu finanțare guvernamentală sau europeană, care încep să-și arate roadele, iar în 2023 s-au făcut pași importanți pentru implementarea acestora. Este vorba despre proiecte importante, finanțate de guvern sau Uniunea Europeană, care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii locale și la crearea unui confort sporit cetățenilor din comuna Felnac.
Fonduri guvernamentale
În ultimii ani, comuna Felnac a ajuns un exemplu când e vorba să atragem finanțări europene sau guvernamentale. Cel mai important proiect, pe care l-am avut în minte încă de când am candidat prima dată, este cel legat de introducerea gazului în comuna Felnac. Am muncit la acest proiect alături de colegii din primărie vreo șase ani de zile. În acest moment este în desfășurare licitația.
Un al doilea proiect foarte important este canalizarea. Am obținut o finanțare guvernamentală prin Compania Națională de Investiții și am demarat lucrările la acest proiect, unde la fel, s-a muncit foarte mult, am întâmpinat nenumărate probleme, dar iată că un alt vis devine realitate. Asfaltarea zonei industriale este un alt proiect, finanțat prin „Anghel Saligny“, unde avem toate procedurile făcute, doar trebuie să începem lucrările. Dacă nu ar fi venit guvernarea de dreapta în 2019, acest proiect era finalizat, pentru că la acel moment noi aveam finanțare, am dat drumul la lucrări, dar ni s-au tăiat banii peste noapte și a trebuit să așteptăm încă patru ani ca să-i primim înapoi. Al patrulea proiect finanțat din fonduri guvernamentale este căminul cultural din Felnac, care ne-a dat bătăi de cap aproape șapte ani, pentru că situația juridică era neclară. Iată că am reușit să demarăm lucrările și aici, finanțarea fiind asigurată tot prin Compania Națională de Investiții. Să nu uităm de sala de sport, care deja prinde contur, o altă investiție finanțată de CNI.
De asemenea, am început lucrările la noua biserică din Călugăreni, pentru care am obținut anul trecut fonduri, pentru partea de fundație, iar în 2024 vom continua lucrările, tot cu bani de la guvern.
Fonduri europene
Din fonduri europene, prin PNRR, am obținut mai multe finanțări care sunt în diferite stadii. Se lucrează la reabilitarea remizei de pompieri și la reabilitarea blocului de locuințe, ambele finanțate prin PNRR. De asemenea, mai avem în derulare alte două proiecte, tot pe PNRR, privind dotarea unităților de învățământ și realizarea GIS-ului comunei, adică introducerea în sistemul electronic a tuturor datelor aferente comunei, de la populație, terenuri, proprietăți etc.
Prin GAL Lunca Mureșului am achiziționat în 2023 căsuțe, care au fost și vor fi folosite la diferite evenimente, ziua comunei, târgul de Crăciun etc. Tot pe GAL sunt depuse alte două proiecte, unul fiind reabilitarea parcurilor din Călugăreni. O dată este parcul vechi de lângă viitoarea biserică, iar al doilea parc va fi realizat la ieșirea din Călugăreni spre Arad, la Pădurice. Un alt proiect este cel privind achiziția unui container la piață, unde se pot vinde produse din carne, lactate etc.
În perioada următoare, se vor deschide noi sesiuni de finanțare pe fonduri europene, astfel că am pregătit un proiect, la care lucrăm de ceva vreme, pentru a reabilita strada 9 și drumul paralel cu calea ferată. Dorim să refacem carosabilul, să realizăm accesele la proprietăți, șanțuri betonate, practic să avem o stradă modernă, la nivelul Uniunii Europene. Tot pe fonduri europene, am pregătit un alt proiect, prin care dorim să pietruim 15 kilometri de drumuri agricole.
Mai avem un proiect câștigat și pe „Anghel Saligny“, care vizează străzile 3 și 4, unde la fel, vom realiza accese la proprietăți, trotuare, șanțuri betonate. Practic, centrul comunei, în urma celor două proiecte, va avea infrastructură de nivel european.
Fonduri de la bugetul local
În acest moment, dintre proiectele enumerate mai sus, avem patru care sunt în faza de execuție: canalizarea, remiza de pompieri, căminul cultural și sala de sport, investiții pentru care noi, din bugetul local, avem o cofinanțare, așa cum avem și pentru celelalte proiecte, ceea ce ne „mănâncă“ o mare parte din banii destinați investițiilor. Dar și așa, am reușit și în 2023 să modernizăm trotuarele pe mai multe străzi și vreau ca până la finalul mandatului să nu mai existe în Felnac stradă fără trotuare moderne măcar pe o parte. De asemenea, am reușit să modernizăm interior grădinița și să o dotăm, din 2023 având program prelungit, ceea ce era o dorință mai veche a părinților și iată că am reușit să facem și acest lucru. O altă investiție realizată din bugetul local a vizat construcția unor garaje noi în curtea primăriei, destinate utilajelor și autovehiculelor instituției. Am dorit să facem această construcție pentru ca utilajele și microbuzele să nu mai stea pe marginea drumului. La finalul programului, fiecare operator al utilajului sau microbuzului are locul lui unde să le parcheze și să le întrețină.
Tot din bugetul local am reușit să acoperim și partea de evenimente, pentru că oamenii muncesc, dar trebuie să se mai și relaxeze. Am avut în 2023 o serie de evenimente importante, ca Ziua Lecturii, Dragobete, Ziua Școlii, „În straie populare – la zi de sărbătoare”, 1 Iunie, Zilele comunei, în 14-15 august, Concertul de colinde de la Biserica Ortodoxă Română, și spectacolul de artificii din seara de Revelion.
Și sportul s-a bucurat de sprijinul administrației locale, atât fotbalul, cât și secția de judo a clubului Victoria Felnac.
Am avut și în 2023 nenumărate acțiuni de curățenie, cu utilajele primăriei, dar și acțiuni de strângere a deșeurilor vegetale de la cetățeni, atât primăvara, cât și toamna.
În final, trebuie spus că toate aceste realizări pe care le-am prezentat, dar și altele omise, au fost posibile datorită bunei colaborări pe care am avut-o cu viceprimarul Florin Brie, cu membrii Consiliului Local, cu colegii din Primărie, cu conducerea școlii, dar și cu ceilalți factori de decizie din comunitatea noastră, și nu în ultimul rând cu sprijinul cetățenilor comunei noastre, fapt pentru care vă mulțumesc tuturor și sper să continuăm pe aceeași linie și cu rezultate mai bune în 2024.