„Marile investiții din Felnac vor fi realizate și în acest an cu sprijinul Guvernului României“

  • Domnule primar Ioan Malița, săptămâna trecută s-a votat în Consiliul local bugetul pentru anul 2019. De ce abia acum s-a aprobat acest buget?
  • Din păcate, după cum se știe, bugetul național a fost blocat o lungă perioadă de timp din cauza domnului președinte Iohannis, care din dorința de a băga bețe-n roate Guvernului României, ne-a blocat indirect și pe noi, administrațiile locale. Am stat mai bine de o lună după jocul politicianist de la nivel național, cu legea contestată la Curtea Constituțională, cu retrimiterea legii în parlament și tot felul de astfel de șicane care n-au folosit nimănui. Apoi a trebuit să așteptăm după cei de la Consiliul județean, conform legii, să aprobe bugetul și să ne repartizeze sumele și iată că am ajuns aproape de sfârșitul lunii aprilie și am reușit să adoptăm și noi bugetul local. Din păcate, aproape patru luni am funcționat în regim de avarie, ca să spun așa, iar lucrurile s-au mișcat greu atât la investițiile cu bani de la bugetul local, cât și la cele finanțate de Guvernul României. Neexistând fonduri la dispoziție, normal că nu am putut să cerem mai mult constructorilor, care au lucrat și ei într-un ritm mai lent, iar termenele de finalizare a investițiilor s-au prelungit automat.
  • Ce le puteți spune cetățenilor despre investițiile pe 2019? Ce proiecte vor fi finalizate în acest an și dacă vor demara lucrări noi…
  • În primul rând, trebuie să precizez că și în anul 2019, marile investiții din comuna Felnac sunt realizate cu fonduri primite de la Guvernul României, fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării, fie prin Compania Națională de Investiții sau prin AFIR. Și vreau încă o dată să mulțumesc public parlamentarilor PSD de Arad, domnului deputat Dorel Căprar, domnului senator Mihai Fifor, domnilor deputați Florin Tripa și Adrian Todor, pentru sprijinul acordat în ultimii trei ani, perioadă în care am reușit să obținem finanțare pentru o serie de proiecte, dintre care unele sunt finalizate, altele în curs de finalizare, iar unele vor începe în perioada următoare. Fără aceste finanțări ar fi fost imposibil să realizăm investițiile respective din fonduri proprii, fiindcă avem totuși un buget destul de modest, asta și din cauza încasărilor slabe pe care le avem la bugetul local, fiindcă trebuie să reamintesc că suntem printre comunele cu o rată foarte mică de încasare a taxelor și impozitelor locale. Mai mult, nici Consiliul Județean Arad nu ne sprijină nici în acest an, fiind alocată o sumă infimă pentru comuna noastră, care astfel e pedepsită pentru că nu a votat într-o anumită direcție, ceea ce nu mi se pare normal, pentru că până la urmă vorbim de bani publici, nu de banii unui partid pe care membrii acelui partid pot să-i împartă după bunul plac. Așteptam să primim fonduri pentru finalizarea drumului Felnac – Mailat, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Probabil conducerea CJA nu consideră o prioritate finalizarea acestui drum. Iar banii pe care i-am primit de la CJA nu ne ajung nici pentru acoperirea cofinanțărilor la proiectele finanțate din fonduri guvernamentale. Asta în ciuda faptului că domnul președinte Iustin Cionca promitea, încă de la preluarea mandatului, că se vor da bani comunelor pentru acoperirea confinanțărilor.
  • Haideți să vedem, concret, ce investiții se vor realiza în acest an din bani guvernamentali.
  • În primul rând, să începem cu proiectele care se vor finaliza în acest an. Cel mai mare proiect al nostru este asfaltarea străzilor din Felnac și Călugăreni, principalul punct al programului pentru care cetățenii comunei ne-au dat votul în 2016. În acest an, se va finaliza acest proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, fiind al doilea proiect finalizat după ce în 2018 am reabilitat iluminatul public, cu fonduri guvernamentale. De asemenea, tot în acest an, dorim să finalizăm cele două proiecte de reabilitare a școlilor, școala mică fiind aproape finalizată, în timp ce la școala mare se lucrează la noul corp de clădire, urmând ca o dată ridicat, să fie realizată și reabilitarea exterioară a vechiului corp. Sper ca până la începutul noului an școlar acest proiect să fie finalizat, iar copiii să aibă la dispoziție o școală nouă, modernă, la standarde europene.
  • Ce proiecte noi vor demara în acest an, cu fonduri de la guvern ?
  • Avem cuprinse sume în buget pentru mai multe lucrări noi, care sunt în diferite stadii, unele la nivel de licitație, pentru altele s-a semnat contractul de execuție. Cu fonduri guvernamentale, vom demara în acest an asfaltarea în zona industrială, reabilitarea sediului primăriei, introducerea canalizării și sper din toată inima să putem demara și lucrările la rețeaua de gaz. Sunt patru proiecte foarte importante, pentru care am făcut nenumărate drumuri la București și sper ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp să le ducem la bun sfârșit. Să știți că nu a fost ușor să obținem bani pentru aceste proiecte, s-a muncit mult, sunt nopți nedormite, zeci de drumuri în Capitală, și vreau pe această cale să mulțumesc echipei din primărie care a pus umărul ca aceste proiecte, dar și cele care se apropie de finalizare, să poată fi realizate.
  • Am vorbit despre finanțările guvernamentale, dar aveți proiecte care sunt realizate și din fondurile de la bugetul local.
  • Da, din păcate însă nu sunt la nivelul investițiilor finanțate de Guvernul României. Așa cum spuneam, încasările sunt extrem de scăzute și fac încă o dată apel la cei care nu și-au plătit impozitele și taxele să vină să o facă, pentru că avem mare nevoie de bani. Dacă vrem drumuri, iluminat, canalizare, școli moderne, trebuie să ne respectăm fiecare dintre noi obligațiile pe care le avem față de comunitate. Altfel, nu putem să ne dezvoltăm. Din fericire, am luat o decizie inspirată în 2016, când am înființat firma primăriei, care ne aduce mari economii la bugetul local și putem realiza investiții la prețuri mult mai scăzute față de cele realizate în anii anteriori, când se lucra cum se lucra, nu mai vreau să intru în detalii. Cu această firmă, în 2019 vom finaliza casa mortuară, o investiție promisă de noi în campania din 2016, vom continua modernizarea trotuarelor din comună și vom face o serie de lucrări de întreținere la instituțiile publice, precum și acțiuni de igienizare la nivel de comună. Tot din bugetul local vom începe în acest an un proiect de asfaltare a aleilor din cimitire, pentru ca oamenii să aibă condiții civilizate atunci când merg să se reculeagă la mormintele celor apropiați. De asemenea, dorim să extindem și să reabilităm rețeaua electrică, vom finaliza noul parc din Felnac, probabil de Ziua Copilului, pe 1 iunie, vrem să achiziționăm căsuțe pentru piață, vrem să punem coșuri de gunoi pe cât mai multe străzi din comună. Am alocat fonduri și în acest an pentru echipa de fotbal, Victoria Felnac, dar și pentru evenimente culturale, Ziua comunei, sărbătoarea de Rusalii, târgul de Crăciun și multe altele. Eu zic că e un buget echilibrat, care va ajuta și în acest an la dezvoltarea comunei, deși, cum am mai spus, am fi putut face mult mai multe dacă primeam un sprijin consistent din partea Consiliului Județean Arad.