Hramul bisericii şi sfinţirea casei mortuare au adunat sute de localnici. ÎPS Timotei Seviciu a fost prezent la evenimente

În după amiaza zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019, credincioșii din Parohia Felnac au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a răspuns invitaţiei administrației locale și a preotului paroh Petrică-Stelian Ungur, pentru a participa la hramul parohiei şi a sfinţi casa mortuară din localitate.

ÎPS Timotei Seviciu a fost întâmpinat în fața bisericii de preotul Petrică-Stelian Ungur, primarul Ioan Malița și reprezentanți ai administrației locale, Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un ales sobor de preoţi şi arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, precum și de numeroși credincioși alături de copii, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei. În cadrul acestui eveniment, a avut loc și întrunirea preoților aparținători cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat de către părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul de preoţi, a săvârşit Slujba Vecerniei, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În cadrul slujbei Vecerniei, a avut loc „sfințirea colacului” de către preoții prezenți, un vechi ritual al locului, fiind de față și nașii rugii de anul acesta, precum și nașii de anul viitor care au luat o parte din colacul tăiat.

După săvârșirea acestui ritual de „sfințire a colacului”, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul „Sub aripi îngereşti”, înţelegând sfinţirea noii capele mortuare din Felnac, aceasta purtând hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil care sunt şi ocrotitorii bisericii parohiale care împlineşte 215 ani de la zidire. Slujba Vecerniei, ce a precedat atât sfinţirea casei mortuare precum şi cea a sfinţirii crucii de pe calea ce duce spre ea, ridicată de familia Dr. Camelia Lupu întru pomenirea Părintelui Arsenie Boca, arată că şi întunericul nopţii se risipeşte în lumina cerească neînserată, călăuzitoare a celor ce au căutat cu multă osteneală împărăţia lui Dumnezeu. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit oficialităţilor prezente pentru sprijinul dat la realizarea acestui obiectiv de folos obştesc, cunoscând faptul că aici convieţuiesc credincioşi ortodocşi de diferite etnii în unitate creştinească.

Sfinţire de capelă mortuară şi troiţă

După slujba Vecerniei, ÎPS Timotei Seviciu a oficiat slujba de sfințire a Capelei mortuare ridicată prin grija autorităților locale.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor ce au contribuit la ridicarea acesteia, subliniind beneficiul parohiei de a avea un loc de cinstire a celor răposaţi şi de reculegere în rugăciune a celor în viaţă, privind spre veşnicie. Primarul localităţii, domnul Ioan Maliţa, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei şi tuturor celor ce l-au susţinut în acest demers. Tot acum a fost sfinţită şi o troiţă ridicată de către familia dr. Camelia Lupu.

La eveniment au fost prezenţi și deputaţii Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa.

„Fiecare biserică are sfinţi ocrotitori, sfinţi care ocrotesc biserica. Biserica nostră e sub patronajul spiritual al sfinţilor arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoare care este în data de 8 noiembrie. Noi am făcut slujba de hram şi sfinţirea în 9 noiembrie, pentru a nu fi în zi de sărbătoare. La noi se obişnuieşte să faci evenimentul cu muzică şi dans şi nu puteam face într-o zi de post aşa cum este vinerea. Revenind la evenimente, a fost slujba de vecernie, cu participarea Înalt Prea Sfinţitului Timotei şi un sobor de preoţi, iar în cadrul acestei slujbe s-a săvârşit şi tăierea colacului, specific parohiei noastre cu ocazia hramului. Anul acesta, naşi de hram au fost Bătrân Ovidiu şi Mădălina şi pentru anul viitor, naşi vor fi Maftior Ciprian şi Monica. Apoi s-a mers în procesiune la casa mortuară, unde s-a făcut slujba de sfinţire şi tot acolo, în faţa casei mortuare a fost ridicată o troiţă. Apoi s-a mers la căminul cultural, unde a fost o agapă frăţească”, a declarat Petrică Ungur, preot paroh al Parohiei Felnac.

După terminartea acestor evenimente, întreaga suflare prezentă a mers la căminul cultural din localitate, acolo unde a avut loc o agapă, dar şi un spectacol folcloric oferit de Rapsodia Mureşană, ansamblul de dansuri sârbești „Sloga“, condus de instructorul coordonator Tomislav Nichici, și ansamblul de dansuri „Zorile“, condus de maestrul Ștefan Muntenaș.

Ore bune, cei prezenţi la eveniment au petrecut în compania muzicii populare. Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac, spune că evenimentul a fost unul extrem de reușit și a adunat foarte mulţi localnici, care au ţinut să fie prezenţi la evenimentele organizate aici. „Sunt încântat de faptul că foarte mulţi localnici au luat parte la eveniment. A fost o sărbătoare aparte, la care l-am ca oaspete de seamă pe Înalt Prea Sfinţitul Timotei, arhiepiscopul Aradului, căruia ţin să-i mulţumesc încă o dată pentru prezenţa în mijlocul comunităţii noastre. A fost un eveniment foarte reușit și mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizare, în special preotului Petrică Ungur, dar și celor care au fost prezenți alături de noi atât la biserică, cât și la sfințirea casei mortuare și la agapa frățească de la căminul cultural”, a spus Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac.