Sute de locuitori ai comunei Felnac au luat parte, în a doua zi de Rusalii, la evenimentul „În straie populare – la zi de sărbătoare”. A fost un eveniment maraton, care s-a întins pe parcursul câtorva ore. Localnicii, îmbrăcaţi în straie populare, s-au adunat cu mic cu mare în faţa căminului cultural din Felnac. De aici au plecat spre bisericile din localitate, unde au asistat la slujbă.
Înşiraţi pe câteva coloane, sute de locuitori, dar şi oaspeţi au parcurs aproximativ trei kilometri spre şi de la crucile de intrare în localitate. Acolo a avut loc sfinţirea holdelor, iar apoi s-a revenit în sat.
La căminul cultural a fost organizat un frumos program artistic, la care şi-au adus aportul ansamblul Zorile din Felnac, ansamblul sârbesc Sloga, dar şi soliştii Oana Lupaşcu şi Sorin Popovici.
Primarul comunei Felnac, Ioan Maliţa, spune că participarea la eveniment a fost una peste aşteptări şi că de la un an la altul, felnăcanii vin în număr tot mai mare la această sărbătoare.
„A fost un eveniment deosebit, aflat la cea de-a treia ediţie. Dincolo de tradiţia sfinţirii holdelor, încercăm să punem accent şi pe portul popular. De aceea, cei care au participat la acest eveniment al comunităţii noastre au purtat haine din portul popular. Oamenii au venit în număr mare şi le mulţumesc tuturor care au ales să fie alături de noi. De asemenea, doresc să le mulţumesc şi celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment de excepţie din viaţa comunităţii noastre”, spune Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac.
Ediţia din acest an a fost cea de-a treia, iar numărul mare de participanţi a făcut ca organizatorii să se felicite pentru iniţiativa avută.
„Am început de la cămin, acolo unde s-au adunat copiii de la ansambluri şi toţi localnicii care au dorit să îmbrace un costum popular. Apoi am mers la biserică, unde a avut loc slujba. Ulterior, încolonaţi, am ieşit la ţarină, la capătul satului, împreună cu fraţii sârbi. S-au sfinţit holdele, lanurile de grâu. E o tradiţie din moşi strămoşi, doar că noi am făcut şi un obicei de a îmbrăca lumea în costume populare. Înainte se mergea la biserică, apoi la crucea de la capătul satului, apoi fiecare mergea acasă. Am dorit ceva mai special, o ie, un costum. Lumea a venit alături de noi, de la an la an sunt tot mai mulţi cei care participă la acest eveniment”, afirmă Florin Brie, viceprimarul comunei Felnac.
Printre oaspeţii evenimentului organizat în a doua zi de Rusalii s-a aflat şi deputatul PSD Florin Tripa.
Acesta a ţinut să felicite autorităţile locale din comună pentru implicarea în organizarea unor astfel de evenimente dedicate întregii comunităţi. „Văd că atât primarul, cât şi viceprimarul comunei Felnac se implică în manifestări care promovează tradiţiile locale. Am fost alături de ei şi mă bucur că această tradiţie este dusă mai departe. De altfel, am observat că cei ce conduc destinele comunităţii sunt oameni implicaţi, care reuşesc să realizeze lucruri importante pentru comunitatea locală. Îi felicit şi le doresc succes pe mai departe”, a spus Florin Tripa, deputat PSD.
Programul artistic, defăşurat la căminul cultural din localitate, a fost cel care a încheiat o zi plină pentru comunitatea din Felnac. Ansamblul Zorile şi Sloga, dar şi soliştii Oana Lupaşcu şi Sorin Popovici au încântat publicul prezent. S-a dansat, s-a cântat, iar organizatorii le-au oferit participanţilor sărmăluţe şi un păhărel de ţuică.
Marinela Mihailovici, directorul Căminului Cultural din Felnac, spune că îşi doreşte ca acest eveniment să existe mulţi ani de acum înainte. „Atât de multe sărbători am trăit cu felnăcanii, în ultimii 30 de ani, dar nu am întâlnit niciodată o bucurie mai mare ca cea de Rusalii. Noi nu am avut tradiţie în îmbrăcarea portului popular la acest eveniment şi îmi doresc să rămână foarte mulţi ani de acum înainte, în semn de mulţumire şi respect pentru cei care, prin munca şi strădania lor, au lăsat ca zestre de nepreţuit straiele populare”, afirmă Marinela Mihailovici.
Tomislav Nichici, coordonatorul ansamblului sârbesc Sloga, spune că evenimentul este unul la care comunitatea sârbă a luat parte, ca în fiecare an, cu bucurie. Ansamblul a prezentat dansuri tradiţionale sârbeşti care au încântat publicul.
„Sârbii din Felnac au fost împreună cu fraţii români. Ne-am adunat la biserici, fiecare la a lor, apoi ne-am dus la troiţe. Pe drum am prezentat portul popular sârbesc, iar la troiţe a avut loc slujba de sfinţire a pământurilor.
După ce au oficiat slujba, ne-am întors la biserici. Apoi am venit pentru o mulţumire la o sărmăluţă tradiţională şi un mic program artistic, prezentat de Zorile din Felnac şi ansamblul sârbesc Sloga, anasamblul nostru împlinind un an de la înfiinţare. În cadrul programului artistic noi, cei din ansamblul Sloga, am prezentat un dans de Şumadia şi un dans srem.
Doresc să le mulţumesc celor care organizează asemenea acţiuni ale comunităţilor din comună. Îi mulţumesc domnului primar şi preotului paroh Petrică Ungur. Nu se fac diferenţieri între comunităţile care trăiesc în Felnac. Şi noi, în ansamblul Sloga, avem mai multe etnii, iar evenimentele de acest gen sunt de apreciat”, spune Tomislav Nichici, coordonatorul ansamblului Sloga.