„Sper ca din 2017 în Felnac să nu mai avem străzi neasfaltate “

  • Domnule Ioan Malița, suntem la prima discuție din acest an, la aproape o lună de la instalarea noului Guvern. Cum se văd lucrurile de la Primăria Felnac cu privire la performanțele acestui guvern și la ce să ne așteptăm în 2017, de la administrația centrală și cea locală ?
  • Fiind, așa cum ați spus, prima discuție din acest an, permiteți-mi să le urez cetățenilor comunei Felnac un an mai bun din toate punctele de vedere, sănătate, bucurii alături de cei dragi și împlinirea tuturor dorințelor. Revenind la întrebarea dumneavoastră, pot să vă spun că 2017 se anunță un an bun atât pentru România, în general, cât și pentru comuna Felnac. În ciuda tuturor piedicilor puse de opoziție și de președintele Iohannis, în ciuda încercărilor de a destabiliza țara, Guvernul Grindeanu merge înainte și pune în aplicare, literă cu literă, programul de guvernare. La ultima noastră întâlnire, am vorbit despre o promisiune a parlamentarilor PSD de Arad, senatorul Mihai Fifor și deputații Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor, și anume finalizarea pasajelor de pe centura Aradului. Iată că la nicio lună de la instalarea Guvernului, avem vești cât se poate de bune, în sensul că pasajele respective au fost cuprinse în bugetul Ministerului Transporturilor pentru anul 2017. Pasajul de la CET, care este realizat în proporție de 80 la sută, va fi finalizat în vara acestui an, lucrările urmând a se desfășura în regie proprie de către cei de la CNAIR. Pentru celălalt pasaj, lucrurile nu vor merge atât de rapid, lucrarea fiind scoasă la licitație. Iată, așadar, că noul guvern lucrează în favoarea cetățenilor din județul Arad, așa cum spuneam și înainte de alegeri, dar și la finalul anului trecut.
  • Pe lângă pasajele de care vorbiți, în ultima lună s-au luat o serie de măsuri care interesează direct cetățenii din Felnac…
  • Da, sunt multe măsuri, care influențează în bine viața cetățenilor din comuna Felnac. La finele anului 2016, s-au eliminat cele 102 taxe, măsură care intră în vigoare de la 1 februarie, și s-au majorat cu 15 la sută salariile din Educație și Sănătate. Imediat după Revelion, noul Guvern a adoptat rapid o serie de măsuri, cum ar fi creșterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administrația locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor și a altor categorii de artiști; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenți; creșterea punctului de pensie la 1.000 lei; creșterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro. Majoritatea acestor măsuri se vor aplica de la 1 februarie. În plus, bugetarii vor primi începând cu 1 iulie 2017 câte un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim pe economie. De asemenea, în Parlament a fost adoptată Legea de modificare a Codului fiscal prin care s-au eliminat CASS-ul pentru toate pensiile, precum și impozitul pe venit pentru pensiile sub 2.000 lei.
  • La ce să ne așteptăm la capitolul finanțări, de la actualul guvern, în special pentru comunitățile locale ?
  • Dezvoltarea locală ocupă un loc important în programul de guvernare și tocmai din acest motiv, așa cum se vede și în proiectul de buget pe 2017, Ministerul Dezvoltării beneficiază de o atenție deosebită și de o suplimentare majoră a fondurilor destinate unor investiții în mediul urban și rural. Primăriile și Consiliile județene pot accesa în acest an mult mai multe proiecte, dintr-o gamă mult mai largă de investiții, de la reabilitări de drumuri comunale și județene, la asfaltări de străzi, iluminat public, reabilitări de școli, grădinițe, cămine culturale, centre civice, dispensare, până la rețele de apă și canalizare. Sumele puse la dispoziția comunităților locale sunt mult mai mari față de 2016, așa cum am mai spus. Acum, rămâne de văzut cum se vor mobiliza primarii pentru a accesa aceste fonduri.
  • Haideți să revenim la comuna Felnac și să facem o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în 2016. Cât de mulțumit sunteți de primele șase luni ale mandatului ?
  • Pot să spun că am închis anul mulțumitor, având în vedere că am preluat Primăria Felnac cu datorii de peste 900 de mii de lei, adică 9 miliarde de lei vechi, din care am reușit să plătim peste jumătate. Și asta, în ciuda tuturor piedicilor pe care ni le-au pus Guvernul tehnocrat, cei de la Finanțe, cei de la Consiliul județean, care probabil sunt supărați că felnăcanii au votat PSD la alegerile din vară și la cele parlamentare și acum se răzbună pe cetățeni. De asemenea, având în vedere că am preluat Primăria cu un mare ZERO în dreptul proiectelor ce ar fi trebuit duse la bun sfârșit, pot să mă declar mulțumit de ce s-a întâmplat în aceste prime șase luni.
  • Felnacul, am putea spune, a devenit în ultimele luni un model la nivelul județului la acest capitol, al proiectelor finanțate din surse guvernamentale și europene. Ce proiecte aveți pentru 2017 ?
  • Deocamdată nu suntem chiar un model, dar sperăm să devenim din acest an, în care toate aceste proiecte să fie puse în practică. Deocamdată, aceste proiecte se află în fazele pregătitoare, unele la licitație, altele la proiectare, studii de fezabilitate, cereri de finanțare și așa mai departe. Cert e că în aceste șase luni nu am stat cu mâna întinsă în fața nimănui, nici a celor de la Finanțe, nici în fața CJA, nici măcar la Guvern. Am muncit alături de echipa din Primărie, de domnul viceprimar Florin Brie, de colegii din Consiliul local, pentru a realize cât mai multe proiecte și sperăm ca toate acestea să fie puse în practică începând cu 2017.
  • Dați-ne câteva exemple despre ceea ce intenționați să faceți în acest an, dar și stadiul fiecărui proiect în parte.
  • Așa după cum se știe, am promis în campania electorală că în acești patru ani voi rezolva problema străzilor din comuna Felnac, care vor fi asfaltate în totalitate. Este o promisiune care reprezintă prioritatea mandatului meu și al colegilor mei de la PSD, iar eu sper ca din 2017 în Felnac să nu mai avem străzi neasfaltate. Acest proiect este într-un stadiu foarte avansat, avem finanțarea, avem licitația aproape de final și dorim să ne apucăm cât mai repede de muncă. Speram ca la finalul anului trecut să putem semna contractual dar, așa cum am mai spus, numărul mare de firme înscrise la licitație a făcut să avem întârzieri, s-au cerut clarificări, au fost firme descalificate, am primit tot felul de adrese, dar sper că nu vom avea contestații, iar în scurt timp să putem să semnăm contractul cu firma câștigătoare. Un alt proiect important este modernizarea și extinderea școlii din Felnac, pentru care de asemenea avem banii repartizați de la Ministerul Dezvoltării, au și sosit banii pentru proiectare, iar în perioada următoare vom demara licitația. De asemenea, avem finanțarea pentru reabilitarea și extinderea Căminului Cultural din Felnac, din partea Companiei Naționale de Investiții, urmând partea de proiectare.

Pentru reabilitarea drumurilor agricole, un proiect în valoare de un milion de euro, s-a realizat studiul de fezabilitate și urmează să dăm drumul la proiectare. Față de aceste proiecte, pe care le-am prezentat și în luna decembrie, avem alte câteva noi, despre care am discutat zilele trecute la București. În primul rând, iluminatul public va fi modernizat cu fonduri guvernamentale, Primăria semnând în acest sens un contract în valoare de 100.000 de euro, prin care toate corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu becuri economice tip led, economia la consumul de curent urmând să fie de până la 60 la sută. În plus, avem alte două proiecte pentru care am depus cereri de finanțare: unul vizează extinderea și reabilitarea clădirii Primăriei Felnac, care înseamnă renovarea actualului imobil și, probabil, supraetajarea, dar și amenajarea curții interioare, iar al doilea proiect se referă la construirea unei săli de sport în vecinătatea terenului de fotbal, numai că aici vom mai avea discuții la CNI, pentru că Felnacul mai are o sală de sport, iar în aceste condiții e mai greu de obținut finanțarea.

  • Toate aceste proiecte sunt finanțate, cum spuneați, din fonduri europene sau guvernamentale. Ce costuri implică pentru Primăria Felnac ?
  • Mă bucur că ați ridicat această problemă, pentru ca oamenii să știe că și Primăria Felnac are o cofinanțare la aceste proiecte, cofinanțare care poate ajunge și la 10 la sută din sume. De aceea, este foarte important ca cetățenii să dea dovadă de spirit civic, să-și achite obligațiile pe care le au la bugetul local, fiindcă fără plata taxelor și impozitelor Primăria Felnac nu are de unde să susțină aceste cofinanțări. De asemenea, așteptăm sprijinul Consiliului județean Arad. Așa cum a anunțat domnul președinte Iustin Cionca, CJA va da bani în 2017 doar pentru cofinanțarea proiectelor. De aceea, am depus la CJA o solicitare pentru a ni se aloca fondurile necesare acestor cofinanțări. Așteptăm de la consilierii locali PNL Felnac să facă demersurile necesare la colegii lor de la județ, pentru a ni se aproba aceste sume atât de necesare dezvoltării comunei.