- Domnule Ioan Malița, în aceste zile, lucrați alături de echipa din primărie la bugetul pe anul 2020. Ce vești aveți din acest punct de vedere pentru cetățenii comunei Felnac?
- Din păcate, avem un buget cam restrâns, după trei ani de dezvoltare, în care au venit foarte mulți bani în Felnac, iar asta datorită faptului că sumele din TVA pentru asistenții sociali sunt alocate de la guvern în proporție de doar 50 la sută față de nevoile anului 2020. Lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată, cel puțin de când sunt eu primar sau viceprimar. Tot timpul s-a alocat cel puțin 70 la sută din necesar, la constituirea bugetului, iar pe parcursul anului se primea și restul. Noi tragem speranța că la prima rectificare vom primi de la guvern și diferența de sume, dar până atunci noi am suplimentat diferența, din bugetul local, ca să nu avem probleme vis-a-vis de plata salariilor, dar acest lucru afectează mult investițiile, pentru că banii trebuiau luați de undeva. Bineînțeles că ne preocupă în continuare partea de investiții, vrem să dezvoltăm comuna și în acest an și în anii care vin, să finalizăm proiectele care au fost demarate, iar în plus să începem alte proiecte pe raza comunei, dar o parte din sume a trebuit să o direcționăm spre zona socială. Trebuie să precizăm și faptul că nici în acest an nu suntem sprijiniți de Consiliul Județean Arad, care ne-a alocat „enorma“ 15.000 de lei, bani care nu ajung nici pentru energia electrică din instituție. Acesta este respectul celor de dreapta pentru cetățenii comunei Felnac. Așa se preocupă ei să dezvolte comuna noastră, cum susțineau în campania de la prezidențiale, când au venit să vă ceară votul, promițând că vor face multe pentru Felnac. Iată că au guvernarea, au Consiliul județean, dar blochează dezvoltarea comunei noastre și nu fac nimic pentru Felnac.
- Să trecem la subiect, cum se spune. Vă rog să ne prezentați ce investiții vom avea în acest an, în comuna Felnac.
- Ne bazăm foarte mult și în acest an pe firma de construcții a primăriei, iar o primă lucrare va fi modernizarea trotuarelor din comună, care va demara imediat ce vremea va permite. O să discutăm și cu cetățenii, să vedem care ar fi străzile pe care ar trebui să începem cu pavarea trotuarelor. De data aceasta punem pavaj, pentru că anul trecut am realizat trotuare din beton. O altă lucrare pe care vrem să o facem, în funcție de cum ne permite bugetul, vizează amenajarea aleilor în cimitir, dar și forarea unor fântâni în fiecare cimitir, pentru ca cetățenii să poată îngriji mormintele și să nu fie nevoiți să aducă apă de acasă. Am contractat deja achiziția de coșuri de gunoi pentru localitate, pe care le vom monta în perioada următoare, fiindcă în acest an vrem să trecem la o altă etapă în ceea ce privește curățenia în comună. Tot din bugetul local dorim să achiziționăm o autospecială PSI, avem legături cu localități din alte țări europene, care sunt dispuse să ne ajute, dar sunt anumite costuri pentru noi, înmatriculare, transportul până la Felnac etc. Autospeciala pe care noi o avem e mult depășită, are aproape 50 de ani.
Am mai cuprins bani și pentru reabilitarea remizei de pompieri, iar unele materiale deja le avem, fiind recuperate în urma modernizărilor atât la școli, cât și la primărie, avem țigla, avem uși de interior, din cele înlocuite la primărie.
Tot pentru anul 2020 am inclus în buget achiziția unui cazan pe peleți pentru grădiniță. Este singura locație care a mai rămas pe vechiul sistem de încălzire, astfel că din acest an terminăm cu tăiatul de lemne.
Am avut o discuție cu doamna director al școlii, să amenajăm un laborator de informatică. Și pentru acest obiectiv am cuprins bani în buget, astfel încât copiii să aibă toate condițiile. Ei au ore de TIC, de informatică, dar nu au pe ce să lucreze, trebuie să facă și practică, nu numai teorie, pentru că vedem că tehnica de informare e foarte importantă în ziua de azi.
Tot la școală, am cuprins bani pentru reabilitarea terenului de sport, am și luat legătura cu o firmă care se ocupă de astfel de lucrări și vrem să vedem cam ce costuri sunt.
La grădiniță vom achiziționa mobilier pentru cel puțin o sală de clasă, după cum am discutat cu doamnele educatoare, care și-au exprimat dorința de a avea mobilier nou.
Vom reabilita anul ăsta și acel parc de la sala de sport, să-l dotăm cu tot ce e nevoie, ca să fie funcțional pentru copiii din zonă. În curtea școlii mari, în partea dinspre blocul de locuințe, am prevăzut să facem un gard din plăci de beton, să nu se mai vadă din curtea blocului în cea a școlii.
De asemenea, din bugetul local, vom asigura, ca în fiecare an, finanțarea pentru evenimente sportive, culturale.
- Am vorbit despre investiții realizate din bugetul local. Ce proiecte vor fi realizate în 2020 din fonduri atrase de la guvern ?
- Proiectele începute în acest mandat, cu fonduri de la guvern, vrem să le finalizăm în acest an. Este vorba în primul rând despre proiectul de străzi. Am fost chiar zilele trecute într-un control pe străzi, cu constructorul, iar în momentul în care vremea va permite vom face lucrările ce au mai rămas, pentru că până în septembrie trebuie să fie încheiat proiectul. Școala mică este finalizată, mai sunt lucrări la școala mare, la finisaje, iar în acest an se încheie și acest proiect. La primărie, se lucrează la interioare, proiectul merge înainte cu pași repezi, iar până în vară vreau să fie finalizată lucrarea. Va fi un pic de deranj pentru că se lucrează la interior, dar activitatea noastră se va desfășura în continuare ca și până acum, iar problemele cetățenilor vor fi rezolvate.
Avem proiectul câștigat pentru asfaltarea zonei industriale, dar noul guvern, în luna ianuarie, a anulat acel program, Fondul de Dezvoltare și Investiții, dar din ultimele informații, se pare că acele proiecte vor fi preluate pe PNDL. Ar fi bine, pentru că am putea să ne apucăm și de modernizarea drumurilor în acea zonă.
La canalizare, avem proiectul depus la minister, iar în momentul în care primim finanțarea putem să dăm drumul la lucrare, pentru că avem licitația făcută, avem toate avizele, totul e să primim bani de la București.
Un obiectiv la care țin foarte mult este racordarea Felnacului la rețeaua de gaz. În perioada aceasta terminăm studiul geotehnic, avem studiul de fezabilitate făcut, iar de săptămâna viitoare mergem la București să-l depunem la Ministerul Energiei și la Ministerul Dezvoltării. Noi suntem interesați să dăm drumul cât mai repede la lucrare, avem toate avizele, toată documentația, lipsește doar finanțarea ca să dăm drumul la licitație pentru concesionarea serviciului, atât pe lucrarea propriu-zisă, cât și pe furnizarea de gaz.
Am demarat un nou proiect de extindere, reabilitare și modernizare rețea electrică, datorită faptului că avem multe reclamații din partea cetățenilor, cu privire la distribuția de electricitate pe raza localității. Tensiunea este prea slabă față de cât ar fi normal, sunt multe probleme și trebuie cumva să le remediem. Vom depune un astfel de proiect, sperăm să se dea drumul la finanțări pe astfel de lucrări, așa cum s-a promis, dar să fie și bani. Pentru că știm foarte bine că PNDL are un buget mai puțin de jumătate față de anul trecut, vedeți ce probleme sunt cu plățile. Din păcate, bugetul pe 2020 la nivel național nu este unul de dezvoltare, ci un buget de supraviețuire. Dacă în ultimii trei ani am fost optimiști că putem să dezvoltăm Felnacul, bugetul pe 2020 nu este încurajator. Noi căutăm soluții și vrem să realizăm noi proiecte, căutăm surse noi de finanțare.
Suntem pe ultima sută cu documentația pentru reabilitarea și modernizarea căminului cultural, a durat foarte mult documentația necesară pentru a intra în finanțare la CNI. Am rezolvat și problema cu poșta, aproape un an de zile a durat să luăm niște semnături cu apartamentarea, dezmembrarea clădirii și așa mai departe. Nu pot să nu amintesc aici că în momentul în care am ajuns primar în 2016, nicio instituție a Felnacului nu a avut o situație clară cu privire la imobile. Orice proiect am demarat am început de la zero, cu actualizarea CF-ului, cu tot felul de acte legate de imobile, terenuri și așa mai departe, fapt care ne-a îngreunat foarte mult munca și a întârziat multe dintre proiecte. Dar, așa cum am spus de multe ori, nu ne plângem, iar în 2020 vom munci la fel de mult în folosul comunei Felnac, cum am făcut-o în ultimii trei ani și jumătate.