Cum este văzut primarul Iona Maliţa, la patru ani de mandat. Ce spun despre el colegii, dar şi oamenii din comună

Ioan Maliţa deţine funcţia de primar al comunei Felnac din vara anului 2016. De atunci au trecut patru ani, iar cei cu care lucrează şi cei pentru care lucrează şi-au exprimat părerile despre activitatea primarului. Am ţinut să discutăm cu angajaţi ai Primăriei Felnac, dar şi cu cetăţeni întâlniţi pe străzile localităţii. Despre o schimbare radicală, evident în bine, vorbesc toţi cei intervievaţi, semn că lucrurile merg în direcţia corectă pentru Felnac şi pentru felnăcani. Iată ce spun câțiva dintre cei cu care am stat de vorbă.

„Activitatea domnului primar Ioan Maliţa este strâns legată de activitatea pe care am avut-o cu toţii, mă refer la persoanele care muncesc în cadrul administraţiei locale din Felnac. Cei patru ani la care îmi cereţi să mă refer au venit cu foarte multe satisfacţii. La moment de bilanţ îmi amintesc lucrurile excelente realizate pentru oamenii din Felnac şi Călugăreni. Au existat realizări semnificative, pe care oricine doreşte le poate vedea cu ochiul liber. Nu are niciun rost să vă spun că străzile sunt asfaltate, dacă nu ar fi aşa. Nu are rost să vă spun că s-au făcut investiţii importante în unităţile de învăţământ, dacă ele nu ar fi existat. Elevii şi cadrele didactice se întâlnesc cu acestea zi de zi. În aceşti patru ani, au fost zeci de acţiuni culturale, cu care comunitatea din Felnac nu se mai întâlnise de mult. Unele dintre acestea au fost în premieră şi s-au bucurat de aprecierea localnicilor. Cred că meritul principal al lui Ioan Maliţa e faptul că îi pasă de comunitate, pune suflet în ceea ce face, iar aceste lucruri se văd. Doar el ştie câte drumuri a făcut la Bucureşti pentru a bate la uşile unor ministere, din dorinţa de a obţine finanţare pentru diferite proiecte. Nu spun acest lucru pentru a-i aduce laude, însă multe dintre activităţile unui primar sunt mai puţin cunoscute. Fiind viceprimar, sunt zilnic lângă Ioan Maliţa, şi văd mult mai bine ce sacrificii se fac. Sigur, atunci când vezi că proiectele pentru care te-ai zbătut încep să prindă contur, în sensul că se lucrează la ele sau sunt finalizate, ai o bucurie aparte. E bucuria că se face ceva pentru întreaga comunitate, iar această bucurie am putut-o citi în ochii lui Ioan Maliţa de mai multe ori în aceşti patru ani. Cetăţeanul vede faptul că drumurile sunt asfaltate, că şcolile sunt modernizate, că avem iluminat modern, capelă nouă, însă în spatele acestor realizări sunt foarte multe ore de muncă. Mă bucur că la nivelul Primăriei Felnac putem vorbi de o echipă ce este cu adevărat în slujba cetăţeanului. Comuna noastră s-a schimbat radical în bine în aceşti ani, iar meritul principal îl are primarul Ioan Maliţa”, spune Florin Brie, viceprimarul comunei Felnac.

„Comuna Felnac s-a dezvoltat serios în ultimii ani. Au fost foarte mulţi bani atraşi de actuala administraţie, iar acest lucru este unul îmbucurător. Faptul că o administraţie reuşeşte să atragă fonduri externe, adică altele decât ceea ce există în bugetul local, este un plus extraordinar. Vă daţi seama că o lucrare mai simplă ori un proiect mai complex se realizează din bani atraşi în baza unor proiecte, astfel încât bugetul local nu mai este împovărat. Cred că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Felnac este de bun augur şi poate reprezenta un model şi pentru alte administraţii din judeţul nostru”, declară Iasmina Dragomir, contabilă în cadrul Primăriei Felnac.

Cei care cunosc îndeaproape ceea ce se petrece într-o administraţie locală au cuvinte de laudă la adresa edilului-şef, semn că lucrurile au fost pe un drum ascendent în ultimii ani.

Oamenii mai puţin familiarizaţi cu munca dintr-o primărie se raportează la ceea ce văd pe străzi, în apropierea locuinţei lor. Şi în aceast caz, oamenii sunt mulţumiţi de ceea ce s-a făcut în comună în ultimii ani şi nu ezită să vorbească despre saltul uriaş făcut de comuna Felnac.

„Eu nu ştiu să vă spun câţi bani s-au dat la lucrarea aia sau la cealaltă, însă ceea ce poate vedea oricine sunt lucruile extraordinare realizate. În ultimii patru ani, Felnacul s-a schimbat mult în bine, şi felicitările le merită primarul Ioan Maliţa. Avem drumuri asfaltate, se lucrează la trotuare, avem şcoli moderne, s-a făcut o casă mortuară, un parc nou, au fost fel de fel de evenimente la care personal am participat, mă refer la evenimentele culturale. Şi cele de Crăciun, şi cele prilejuite de alte ocazii au reprezentat un bun prilej de a ne întâlni mai mulţi localnici. Nu ştiu câte alte localităţi au aşa ceva, însă la noi lucrurile sunt foarte bune. Eu unul sunt mulţumit de ceea ce a făcut domnul primar şi îl felicit pentru asta”, ne spune Ioan B., un localnic din Felnac.

„Să ştiţi că nu toţi primarii sunt atât de implicaţi pentru comunităţile lor. Prin natura meseriei, de-a lungul anilor am locuit în trei localităţi, însă ceea ce am văzut la Felnac este de apreciat. Văd că există preocupare pentru a face ceva, aşa încât comunitatea să fie câştigată. Sunt un om în vârstă şi am văzut destule la viaţa mea. Cred că o comunitate este câştigată dacă are oameni destoinici în fruntea ei, oameni care să lupte pentru binele comun. Un astfel de om este actualul primar, un om care merită toată aprecierea noastră. Nu sunt în măsură să spun dacă e bine sau nu ceea ce se face şi ceea ce s-a făcut, dar văd dorinţă şi interes, iar cu aceste lucruri poţi ajunge departe. Ioan Maliţa merită încrederea noastră şi pe viitor, întrucât mai sunt multe lucruri bune pe care le poate face pentru noi”, este părerea lui Gheorghe C.

Nu doar felnăcanii au o părere bună despre primarul lor, ci şi personele care cunosc Felnacul, oameni care stau în comunele învecinate şi care apreciază ceea ce s-a realizat în Felnac. Cu diferite ocazii, locuitori din Zădăreni şi Secusigiu au luat parte la diferite evenimente ce s-au derulat în Felnac, aceştia având cuvinte de laudă la adresa administraţiei din comuna Felnac. Acesta este un semn că ceea ce s-a realizat aici în ultimii ani reprezintă un pas înainte, pe care şi alte comunităţi îl pot face cu condiţia de a avea un primar harnic şi preocupat de bunăstarea comunităţii pe care o reprezintă.