Ioan Malița: Apel pentru plata taxelor

Fiind început de an, când se vorbește despre construcția bugetului, despre proiecte, nu putem să nu vorbim și despre taxele și impozitele locale, extrem de necesare dacă ne dorim să avem drumuri asfaltate, școli moderne, iluminat și așa mai departe. Comuna Felnac stă în continuare foarte prost la capitolul încasării taxelor și impozitelor locale, față de alte comune ce ajung la peste 90 la sută rată de încasare.

„Am spus în nenumărate rânduri că așa cum noi ne facem datoria față de cetățeni, așa și locuitorii comunei trebuie să achite taxele și impozitele locale, pentru că altfel, nu avem de unde să scoatem sumele necesare pentru investițiile din Felnac. Cetățenii trebuie să înțeleagă că așa cum au drepturi, așa au și obligații și e inacceptabil ca unii să plătească la zi, iar alții să adune restanțe mari. Din discuțiile purtate cu vecinii din celelalte comune, cu primarii, stăm cel mai prost la gradul de colectare al taxelor și impozitelor. Nu cred că Felnacul trebuie să fie sub Secusigiu sau sub Zădăreni, la acest capitol sau la oricare altul. În cel mai rău caz să fim măcar la nivelul lor, unde se colectează spre 80 la sută, chiar peste. Facem din nou un apel către cetățeni, știu că e un an greu, știu că probabil vor fi probleme și în multe domenii, dar trebuie să fim conștienți că administrația locală trebuie susținută din impozite și taxe, pentru a putea duce proiectele la bun sfârșit. Degeaba stăm noi în primărie și pregătim proiecte și facem planuri, dacă nu sunt bani, dacă nu încasăm aceste obligații fiscale. Cred că în patru ani am demonstrat că aceste taxe și impozite au fost folosite în interesul comunității, investițiile se pot vedea cu ochiul liber, Felnacul în ultimii patru ani dezvoltându-se cum cred că nu s-a dezvoltat în ceilalți 27, scurși de la Revoluție. Chiar și Consiliul județean condus de PNL are laude față de modul în care a fost administrată și s-a dezvoltat comuna noastră, chiar dacă ei nu au contribuit cu absolut nimic la această dezvoltare. Sperăm ca în acest an să ne susțină cu finanțări la proiecte și facem un apel la consilierii PNL, ca în loc să umble cu povești prin sat, să vorbească la Consiliul județean, să fim și noi sprijiniți, pentru că și noi plătim taxe la județ, și noi facem parte din județul Arad. Cred că cetățenii ar dori să audă de la consilieri cum s-au zbătut ei pentru comună, nu bârfe și intrigi“, spune Malița.

Primăria a creat toate condițiile pentru ca cetățenii să nu fie împovărați de taxe și impozite: pentru cei care plătesc până la 31 martie, se acordă bonificația maximă prevăzută de lege, adică o reducere de 10 la sută.