Ioan Malița: „Niciodată nu am întâlnit un blocaj atât de mare în administrație, cum e cel generat de actualul guvern“

Deși suntem la finalul lunii martie, primăriile nu știu pe ce bugete se pot baza, investițiile sunt blocate, programele de finanțare guvernametale sunt și ele oprite, un fapt nemaiîntâlnit în ultimii ani.

„Deocamdată se lucrează la întocmirea bugetului, pentru că nu am primit cotele de la Ministerul Finanțelor și nu știm pe ce ne putem baza, câți bani vom avea în 2021. Și aici e o problemă, pentru că s-a întârziat foarte mult cu bugetul național, noi la această oră trebuia să avem un buget al comunei, să dăm drumul la proceduri, să ne apucăm cât mai repede posibil de lucrări. Vine vremea bună și noi vom aștepta licitațiile, din cauză că nu am avut buget. Nu mai vorbesc de situația proiectelor pe care le avem și care sunt blocate. Așteptăm de luni de zile bani pentru lucrările desfășurate la sediul primăriei, apoi ce să mai vorbim de proiectele de canalizare, drumuri din zona industrială sau cele de la CNI, care sunt în aer de luni de zile, unele chiar de peste un an și jumătate. Nu știu ce au de gând cei care guvernează țara, dar în acest ritm nu ne vom putea dezvolta, vom bate pasul pe loc în următorii patru ani, din cauza incompetenței celor din guvern“, spune primarul Ioan Malița.

Nici de la CJA nu se știe nimic, neexistând nici un buget al județului, până la această oră. „Deocamdată, nu știm cu ce și mai ales cu cât ne va sprijini, pentru că nu există încă un buget județean. Nu știm cotele de la Ministerul Finanțelor, dar nici ce sume vom primi, dacă vom primi, de la Consiliul Județean Arad. Sper ca anul acesta să nu fim din nou uitați de conducerea CJA. Ar fi păcat ca cetățenii comunei noastre să sufere din nou pentru că au votat într-un fel sau altul. Noi am depus o serie de solicitări la CJA, avem nevoie de bani pentru mai multe investiții, dar mai ales pentru cofinanțările la proiecte, pentru că domnul președinte Iustin Cionca a promis în campania electorală că va ajuta primăriile care au proiecte, că ne va sprijini pe partea de cofinanțări. După cum se știe, noi am depus la Compania Națională de Investiții proiecte importante, avem și proiectul de gaz, așa că va fi nevoie de sume pentru cofinanțări“, declară Malița.