- Interviu cu primarul comunei Felnac, Ioan Malița
În contextul unui an plin de provocări și oportunități, am stat de vorbă cu domnul primar Ioan Malița, pentru a înțelege mai bine direcțiile în care se îndreaptă administrația locală a comunei Felnac, prioritățile de investiții și modul în care se prefigurează bugetul local pentru anul 2024.
- Domnule primar Ioan Malița, cum se anunță anul 2024 pentru administrația comunei Felnac?
- Anul 2024 este unul plin de ambiții pentru comuna Felnac, marcat de continuarea și extinderea investițiilor în infrastructura locală. Suntem concentrați pe finalizarea proiectelor începute și pe demararea unor noi proiecte, cu un accent deosebit pe infrastructură și îmbunătățirea serviciilor publice. Și anul acesta, alocările mari din buget sunt pe investiții și în special pe investițiile în curs. Adică avem foarte multe șantiere deschise, urmează să mai și deschidem, sunt lucrări unde avem contractele de finanțare deja semnate. Va fi anul investițiilor, pentru munca pe care am dus-o în anii trecuți, acum culegem roadele, pentru că se lucrează peste tot, în orice zonă mergi din Felnac, există o investiție începută, se lucrează.
- Comparativ cu primul an de mandat, în 2016, cum stă bugetul comunei acum?
- Nu cred că există grad de comparație, dacă ne amintim ce datorii aveam în 2016 și ce proiecte aveam în derulare, adică niciunul. Nu mai vorbesc că nu aveam nicio cerere de finanțare depusă pe fonduri europene sau guvernamentale, deci am pornit de la zero. Dacă ar fi, totuși, să facem o comparație, pot să spun că de la preluarea mandatului, bugetul comunei s-a majorat considerabil, reflectând creșterea și dezvoltarea comunității. Dacă în 2016 aveam un buget de aproximativ 4 milioane de lei, astăzi doar căminul cultural se reabilitează cu o valoare aproximativ egală. Nu mai vorbesc de un proiect ca cel de gaz, care depășește bugetele pe anii 1990-2016. Această evoluție subliniază progresul semnificativ și eforturile noastre constante de a atrage fonduri pentru dezvoltarea comunei, fie că vorbim de fonduri guvernamentale sau de fonduri europene.
- Ce investiții majore sunt planificate pentru acest an?
- Anul 2024 va fi marcat de mai multe proiecte majore, printre care continuarea lucrărilor la căminul cultural, finalizarea sălii de sport, două proiecte finanțate prin Compania Națională de Investiții, din subordinea Ministerului Dezvoltării, extinderea și modernizarea infrastructurii de utilități publice, inclusiv gazul, aflat la stadiul de licitație, canalizarea, la care se lucrează atât la partea de rețea, cât și la stația de epurare, și asfaltarea în zona industrială, o lucrare care de asemenea a fost demarată în această lună. Marea parte a bugetului local merge către cofinanțarea proiectelor mari, unde avem fonduri europene și guvernamentale. Avem sume alocate la sală, pentru utilitățile pe care le avem de realizat, avem cofinanțare la căminul cultural, la blocul de locuințe, la remiza de pompieri, la asfaltarea zonei industriale. Din bugetul local, am direcționat sume și în acest an către reabilitarea trotuarelor. Să nu uităm nici de biserica din Călugăreni, unde vom continua lucrările, cu sprijin guvernamental.
- Vă bazați din nou pe fonduri europene și guvernamentale pentru marile proiecte?
- Absolut, am spus asta mai devreme. Strategia noastră de dezvoltare se bazează pe atragerea fondurilor europene și guvernamentale, fiindcă e imposibil ca din bugetul local să acoperim lucrări de mare amploare, cum sunt gazul, canalizarea sau asfaltarea drumurilor, care cumulat înseamnă bugetul nostru pe vreo 30 de ani. Suntem în proces de implementare a peste 20 de proiecte, cu finanțare obținută de administrația pe care o conduc, proiecte care vizează îmbunătățirea calității vieții în Felnac. Printre acestea se numără proiecte pentru modernizarea infrastructurii de bază și a serviciilor publice.
- Având în vedere anul electoral intens, cu patru runde de alegeri, cum previzionați că va influența activitatea administrației locale?
- Alegerile reprezintă, fără îndoială, momente importante pentru democrație, însă angajamentul nostru față de dezvoltarea comunei rămâne neclintit. Suntem pregătiți să ne adaptăm și să răspundem nevoilor comunității, indiferent de contextul politic, așa cum am făcut-o în ultimii opt ani, când am avut rezultate chiar și atunci când guvernarea de dreapta ne-a pus piedici. Poate astăzi am fi fost mult mai departe, din punct de vedere al infrastructurii, dacă nu exista acel episod trist, de care nu mai vreau să amintesc, pentru că nu a fost perioadă bună pentru administrațiile locale în general, nu doar cea din Felnac. Prioritățile noastre rămân dezvoltarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii din Felnac. Restul, politica, alegerile, sunt chestiuni secundare. Direcția noastră va fi în continuare pe atragerea de fonduri, dezvoltarea comunității. Vom fi prima comună din județul Arad care va avea pus la punct și cadastrarea, atât intravilan, cât și intravilan. Vom avea apă, canalizare, gaz, drumuri asfaltate, inclusiv în zona industrială, cadastrare realizată și ne vom axa pe atragerea de investitori. Avem condiții exact ca la Arad, suntem la 7 kilometri de autostradă, suntem o zonă foarte atractivă, zic eu, pentru investitori. Și sunt convins că în anii ce urmează vom aduce investitori importanți în Felnac, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să facă naveta la Arad, ci să muncească la noi în comună și, de ce nu, să atragem noi forță de muncă din alte comune și orașe învecinate.