Dacă facem o comparație cu anii precedenți, fără falsă modestie, vă spun că 2017 a fost un an extraordinar

  • Domnule primar Ioan Malița, cum ați caracteriza anul 2017, din punctul de vedere al administrației pe care o conduceți ?
  • Aș spune că a fost un an bun, deși tot timpul este loc de mai bine și cu toții ne-am fi dorit să dăm drumul la și mai multe proiecte, să obținem și mai multe finanțări externe, care să sprijine dezvoltarea comunei. Dacă facem o comparație cu anii precedenți, fără falsă modestie, vă spun că a fost un an extraordinar, în care am reușit să atragem milioane de euro la bugetul local. Față de 2016, anul trecut am avut un buget cu 16 milioane de lei mai mare, toate aceste sume venind din proiecte depuse de noi, începând din iunie 2016, ceea ce arată că la Felnac s-a lucrat serios, iar rezultatele nu întârzie să apară.
  • Ați adus în discuție proiectele cu finanțare extrabugetară. Ce pași s-au făcut, concret, în 2017, pentru realizarea acestor investiții ?
  • Cea mai importantă realizare din 2017 a fost demararea proiectului de asfaltare a străzilor din comună. Știe toată lumea că aceasta a fost promisiunea numărul unu din campania electorală și m-am angajat ca în acest mandat să ducem la îndeplinire proiectul de modernizare a străzilor. Am discutat pe parcursul anului trecut despre greutățile pe care le-am întâmpinat până am ajuns să demarăm lucrările. Firme de casă ale PNL ne-au pus efectiv bețe în roate pe parcursul licitației, deși nu aveau nicio șansă, fiind pe locul șapte sau opt, în ceea ce privește prețul oferit. Dar din dorința de a bloca investițiile, numai pentru ca primarul să nu aibă rezultate, am avut parte de contestații pe bandă rulantă, am ajuns la București, la CNSC, apoi la Curtea de Apel Timișoara. Practic, s-a uzat de toate căile pentru a bloca acest proiect, dar până la urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să câștigăm toate acele contestații, dovedindu-se că s-a lucrat corect, pe lege, și nu așa cum își închipuiau unii din opoziție, probabil obișnuiți cu modul de lucru din trecut. Am reușit destul de târziu, din cauza acestor piedici, să semnăm contractul și să dăm drumul la lucrări. Sunt convins că am fi reușit să asfaltăm aproape toate străzile, dacă nu am fi avut acele piedici din partea unor firme. Dar și așa, sunt mulțumit de modul în care s-a lucrat, am verificat în permanență modul în care s-a executat această investiție, alături de viceprimarul Florin Brie, și am cerut în permanență să se respecte la sânge cele prevăzute în proiectul tehnic. Nu am făcut rabat de la calitate, iar oamenii pot face o comparație între asfaltările din 2017 și cele efectuate în anii anteriori, în special în perioadele electorale.
  • Anul 2017 a fost primul pentru firma înființată în subordinea primăriei. Ce lucrări ați reușit să realizați cu această firmă ?
  • Așa cum am promis în campania electorală din 2016, am înființat această firmă pentru a reduce substanțial costurile diferitelor lucrări de întreținere, reparații, modernizare care au loc în comună. 2017 a fost primul an în care am putut bugeta investițiile pe care am decis să le realizăm cu firma primăriei și pot să vă spun că am avut economii substanțiale la bugetul local, nefiind nevoiți să apelăm la alte societăți private, care ar fi practicat tarife mult mai mari. În 2017, cu această societate, am reușit să finalizăm parcul de la Călugăreni, să modernizăm trotuare pe mai multe străzi din comună, am făcut reparații la școli, la sala de sport, la terenul de sport, la cămin, am construit un gard în curtea primăriei și multe altele. Dar cea mai importantă lucrare este casa mortuară, care se va realiza tot cu această firmă. În 2017 am reușit în sfârșit să rezolvăm toată partea de hârtii, aprobări, proiect etc. pentru casa mortuară și vă rog să mă credeți că nu a fost deloc ușor.
  • Când va fi terminată această lucrare ?
  • Anul trecut am reușit să finalizăm partea de fundație, s-a turnat placa, am achiziționat și cărămida și imediat ce timpul ne va permite vom demara partea de zidărie. Eu sper ca în vară, această casă mortuară să fie finalizată și dată spre folosință.
  • Ce proiecte pregătește Primăria Felnac pentru anul 2018 ?
  • Bineînțeles, și în acest an, cel mai important proiect este cel legat de asfaltarea străzilor. De altfel, chiar săptămâna trecută am fost la București, la Ministerul Dezvoltării, unde am depus ultimele deconturi pentru lucrările de pe 2017. Imediat ce vremea ne permite, vom demara lucrările pe străzile rămase nerealizate din proiect și sunt convins că în acest an vom duce proiectul la bun sfârșit. Finanțarea este asigurată și în 2018, suntem cuprinși în buget, voință din partea constructorului există, sper ca și vremea să ne permită să începem cât mai repede. Pe lângă asfaltarea străzilor, avem reabilitarea celor două școli. Pentru școala mare, cei interesați trebuie să depună oferte până la sfârșitul acestei luni. Sper să nu avem contestații și să ne putem apuca de această lucrare imediat ce timpul ne va permite. Tot în această lună, ridicăm pe SEAP licitația pentru școala mică, unde sperăm de asemenea să nu avem probleme la contestații. În plus, am primit solicitări de la CNI pentru documentația de la căminul cultural, un proiect care în 2017 s-a mișcat mai greu, din motive care țin de fondurile aflate la dispoziția Companiei Naționale de Investiții. Avem promisiuni că în 2018, acest proiect va merge mult mai repede și îmi doresc să se finalizeze licitația în acest an și chiar să demarăm lucrările.
  • Care e situația proiectelor finanțate prin PNDL II ?
  • La iluminatul public s-a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, se lucrează la proiectare, iar în februarie sper să dăm drumul la achiziție. Aici nu vor fi probleme, fiindcă e vorba de achiziție directă. Pentru sediul primăriei, am transmis toată documentația la minister și așteptăm să fim chemați pentru a semna contractul de finanțare, urmând să dăm drumul la proiectare. În paralel, ne pregătim și pentru PNDL III, pentru că se anunță o nouă sesiune de depunere a proiectelor. Lucrăm la ridicările topo și studiile geo pentru canalizare, fiindcă avem termen până în luna martie să depunem toată documentația la București. De asemenea, vrem să obținem fonduri pentru asfaltarea zonei industriale, proiect pentru care se realizează documentația. Practic, drumul din spate, care va face legătura cu acea zonă, va fi un fel de centură a Felnacului, astfel că va trebui să-l facem mai lat, de 5-6 metri, cu o fundație solidă, care să reziste traficului greu.
  • Săptămâna trecută, la prefectură a fost organizată o întâlnire cu primarii, pe tema extinderii rețelei de gaz în județul Arad. Ce șanse sunt ca Felnacul să beneficieze de o astfel de investiție ?
  • Am participat la această întâlnire, organizată la inițiativa parlamentarilor PSD Arad, pe care doresc să-i felicit pentru implicarea în această problemă arzătoare pentru multe dintre comunele și orașele din județ. Există varianta ca primăriile de orașe și comune să se constituie în asociații de dezvoltare, să se depună un proiect comun la Ministerul Economiei, iar ulterior ministerul să realizeze prin intermediul Transgaz extinderea rețelei în județul Arad. Felnacul se află într-o situație mai specială, aș putea spune, având rețeaua de gaz la doi pași, adică la Zădăreni. Noi am început deja demersuri pentru a introduce gazul metan în comuna Felnac, am discutat cu cei de la Transgaz, și există mari șanse să reușim să ducem acest proiect la bun sfârșit fără a fi nevoiți să intrăm în acea asociație de dezvoltare intercomunitară. Avem un studiu de fezabilitate din 2010, pe care în acest moment îl actualizăm, după care vom merge la Ministerul Economiei și sperăm, tot cu sprijinul parlamentarilor PSD Arad, să obținem finanțarea pentru această rețea. Există posibilitatea să ne legăm la Zădăreni, rețeaua fiind realizată în așa fel încât să suporte și consumul de pe raza comunei Felnac, fiind nevoie de două regulatoare de presiune, unul la Călugăreni și unul la Felnac, plus stații de reglare-măsurare. De altfel, când s-a introdus gazul la Zădăreni, era și Felnacul prins în proiect, dar asta e cu totul altă discuție. Important e să reușim să aducem gazul la Felnac, iar dacă ne iese și proiectul de canalizare, vom putea spune că avem în comună condiții la nivel de municipiul Arad.
  • Ați vorbit pe larg despre proiectele realizate cu fonduri guvernamentale. Consiliul Județean Arad cu ce sprijină comuna Felnac?
  • Am făcut o solicitare către Consiliul Judeţean Arad pentru ca Felnacul să primească fonduri necesare cofinanţării unor proiecte importante pentru comunitatea noastră. Am solicitat CJA ca Felnacul să primească aproximativ un milion de lei la acest capitol. Administraţia locală PSD şi Guvernul PSD au alocat fonduri pentru Felnac şi aşteptăm acelaşi lucru şi din partea administraţiei judeţene PNL. De altfel, domnii Cionca şi Bîlcea au promis la început de mandat că vor acorda sprijin pentru proiectele comunităţilor locale. Ne dorim ca proiectele destinate locuitorilor din Felnac să fie tratate cu seriozitate de către cei care conduc judeţul şi sper ca Primăria Felnac să primească banii necesari ducerii la bun sfârşit a proiectelor aflate în derulare.