Zorile Felnac, nume ce a câştigat de-a lungul anilor un binemeritat renume

Ansamblul Zorile din Felnac a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de 12 ani şi odată cu trecerea timpului şi-a câştigat un loc în sufletele iubitorilor de tradiţii şi folclor. În acest timp, a crescut frumos, aşa cum îi place Marinelei Mihailovici, directorul Căminului Cultural Felnac, să spună. Ansamblul a luat parte la foarte multe evenimente, pe plan local, judeţean, naţional şi chiar în afara graniţelor ţării.

„De câte ori îmi oferiţi prilejul “să vorbesc” consătenilor mei (şi nu doar lor) despre ansamblul de dansuri Zorile, îmi faceţi o nespusă bucurie. Bucuria pe care o simte “un părinte” când îşi vede copilul crescând frumos, chiar dacă în scurtă vreme ştie că nu îl va mai avea foarte aproape.

Aşa s-a întâmplat cu copiii mei, apoi cu copiii veniţi odată cu “Zorile” în inima mea şi cum vremea pe toţi ne vremuieşte, mereu va fi aşa. Au trecut de atunci mai mult de 12 ani, trecutul ne-a dat prezentul şi din prezent se naşte viitorul ansamblului nostru, alături de cei 24 de copii veniţi să continue o minunată tradiţie, cea a jocului şi portului popular, prin care încerc a le transmite caracterul românilor din totdeauna reprezentat de trei lucruri: dragostea de neam, credinţa în Bunul Dumnezeu şi iubirea de semeni cu dăruire pentru moştenirea străbună. Le spun mereu că este un “dar” să poţi îmbrăca un costum popular, este o binecuvântare să-l porţi în zi de sărbătoare şi o deosebită onoare să pui brâul tricolor la cingătoare. Au făcut asta de-a lungul anilor de zeci şi sute de ori, înălţând steagul Zorilor alături de tricolorul românesc oriunde drumul jocului i-a purtat”, spune Marinela Mihailovici, directorul Căminului Cultural Felnac.

De altfel, implicarea acesteia dar şi a autorităţilor locale au făcut ca ansamblul Zorile să ajungă acolo unde este astăzi. Atunci când vorbim de un ansamblu, vorbim de o mare familie a comunităţii din Felnac, o familie unită în jurul unor valori, valori pe care le transmit mai departe către cei ce vin din urmă.

„Două generaţii de copii au învăţat să retrăiască momente de bucurie ale înaintaşilor noștri, joacă sorocul, ardeleana, brâul, hora şi “de doi” încântându-ne cu frumuseţea jocului la fiecare sărbătoare a comunităţii noastre şi nu numai. Atmosfera din colectivul nostru este în  general a unei mari familii frumos armonizate.

Mulţumim pe această cale celor care au întregit familia noastră, dar mai cu seamă părinţilor din această mare familie care au găsit de cuviinţă că e bine să creadă în demersul nostru, ce peste ani va defini calitatea umană a copiilor lor. Continuăm această activitate minunată cu gândul la înaintaşii noștri şi cu dorinţa sinceră de a duce cu fală numele comunei pe scene din ţară şi curând chiar din străinătate, în locuri în care cu ani în urmă nici nu puteam visa. Ca toate acestea să se împlinească, alături de noi şi pentru noi au fost cei pe care i-am ales spre a veghea la binele tuturor, azi mai mult ca oricând primarul nostru Ioan Maliţa, viceprimarul Florin Brie şi întreg Consiliu Local Felnac. Închei prin a vă dori tuturor binecuvântate Sărbători Pascale, lăsând imaginile să exprime cele ce au rămas nespuse de mine… copii minunaţi cărora le port în suflet nădejdea reuşitei”, mai completează Marinela Mihailovici, directorul Căminului Cultural Felnac.