Ioan Malița: „Locul României este în Uniunea Europeană, dar românii merită mai mult respect“

  • Domnule primar Ioan Malița, în ultima vreme am discutat mai mult pe tema investițiilor din comuna Felnac, pe tema sumelor atrase din fonduri guvernamentale și europene, sume care nu sunt deloc mici. Dar astăzi vă propun o altă temă, pentru că e una arzătoare, cea a alegerilor europarlamentare, care vor avea loc duminică, 26 mai. Cum vedeți aceste alegeri și cât de importante sunt ele pentru România ?
  • Am văzut că multă lume spune că nu are rost să mergem la vot, pentru că noi oricum nu contăm în Europa. Că oricum suntem tratați ca o țară de mâna a doua și că votul nostru nu contează, că cei de la Bruxelles vor decide tot ei, la o masă restrânsă, care va fi mersul Uniunii Europene pe mai departe și că România e prea mică să aibă un cuvânt de spus. Eu spun că e extrem de greșită această abordare, că din contră, trebuie să ieșim cât mai mulți la vot, să ne uităm cu atenție pe cine punem ștampila, să trimitem în Parlamentul European oameni onești, români adevărați care să se lupte pentru România. Trebuie să ne câștigăm prin luptă dreptul nostru de a sta la masa deciziilor în Uniunea Europeană, de a fi tratați cu respect, ca membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene și nu ca un copil care e tras de urechi de politicieni de la Bruxelles, care și-au permis orice în ultimii ani, tocmai pentru că am avut mulți europarlamentari slabi. Locul României este în Uniunea Europeană, dar românii trebuie tratați cu respect, ca toți ceilalți cetățeni europeni. În special de către unii politicieni de la Bruxelles, care nu trebuie să uite că ei sunt angajați în slujba României și a celorlalte state membre UE și nu invers, nu sunt puși în acele poziții să dea ordine unui guvern sau unui parlament național.
  • Dați-ne câteva exemple concrete privind modul în care europarlamentarii noștri pot ajuta România.
  • Un exemplu ar fi subvențiile din agricultură. Unii parlamentarii europeni, printre care și cei de la PNL, din păcate, au dorit să reducă subvențiile pentru următorul exercițiu financiar, ceea ce ar fi fost o adevărată lovitură pentru România și fermierii români. Pentru că fermierii români nu au posibilitățile celor din vest, abia acum se dezvoltă, cumpără utilaje, iar subvențiile sunt vitale pentru fiecare fermier și fiecare fermă. Să nu uităm că în ultimii agricultura a fost motorul creșterii economice în România. Cu sprijinul subvențiilor de la Uniunea Europeană, prin programe guvernamentale, cum ar fi cel de tomate, prin care sute de români și-au deschis noi afaceri în domeniu și alte sute și-au dezvoltat afacerile, prin investițiile în sistemele de irigații, pentru peste un milion de hectare, agricultura românească a explodat, ca să spunem așa, și a ajuns în 2018 pe primul loc în Europa la porumb, cu 8 milioane de tone în plus față de 2016, și la floarea-soarelui. Vă dați seama că toate aceste lucruri deranjează unele puteri agricole din Uniunea Europeană. Dacă nu aveam europarlamentari de la PSD, ALDE sau chiar UDMR care să se bată pentru noi, probabil că astăzi România ar fi avut o subvenție mult mai mică, ceea ce ar fi fost o tragedie pentru fermierii români. Dar iată că se poate, atunci când cei trimiși la Bruxelles se zbat pentru români și nu pentru grupulețele politice din care fac parte și care nu au niciun interes ca România să depășească statutul de piață de desfacere.

O altă situație este cea a dublului standard, unde fără să fac propagandă, ci doar prezentând situația reală, pot spune că e un succes al europarlamentarilor PSD faptul că Parlamentul European a decis să interzică această practică. Culmea, cei de la PNL au votat pentru ca în continuare alimentele și alte produse comercializate în unele țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, să aibă o calitate mai slabă decât aceleași produse cu același ambalaj din Europa de Vest. Este inadmisibil ca în ţară să spui că lupţi pentru români, dar în Parlamentul European să votezi împotriva raportului care sancţionează această practică a dublului standard în privinţa alimentelor de pe piaţa UE! Lucrurile trebuie să se schimbe, iar românii să nu mai primească produse de mâna a doua. De altfel, am văzut că parlamentarii PSD au depus în parlament o inițiativă, prin care dublul standard la produse, în special cele alimentare sau medicamente, să fie aspru sancționat, cu amenzi care merg până la 4 la sută din cifra de afaceri. Sper ca această inițiativă să fie susținută și de ALDE, PNL, USR și UDMR, pentru că până la urmă, dincolo de jocurile politice, la mijloc e interesul românilor și sănătatea noastră și a copiilor noștri.

  • Am avut recent și un summit UE la Sibiu, despre care s-a vorbit îndelung. A câștigat ceva România de pe urma acestei întâlniri cu mai marii Europei?
  • Din păcate, întrebarea e una retorică. Evident, n-am câștigat nimic, pentru că nimeni nu a ridicat vreo problemă în interesul românilor. Iohannis a ținut să reprezinte România doar el singur, nu a invitat pe nimeni, ceea ce cred că e unic la nivel european la o astfel de întâlnire, de la care n-ar fi trebuit să lipsească premierul sau președinții celor două camere ale Parlamentului, ca să dăm astfel un semnal de unitate oaspeților prezenți. La Sibiu, nu l-a auzit nimeni pe președinte vorbind pentru România, bătându-se pentru drepturile noastre, bătându-se pentru ceea ce trebuie să primim în această țară, pentru respectul cuvenit românilor și țării lui. N-am auzit să se vorbească de Schengen dinspre partea română, deși era o bună oportunitate să ne cerem drepturile. Domnul președinte a profitat de faptul că a fost singur și a lucrat din nou împotriva României, a atacat Guvernul țării lui, a atacat democrația, a atacat tot ce este mai bun în această țară. L-ați auzit pe premierul Olandei cum a venit în România, țara gazdă, ca să ne jignească din nou, să vorbească despre statul de drept din România. Oare în Olanda, unde în sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro pentru Rusia nu este corupție? De ce credeți că președintele României nu l-a pus la punct pe premierul Olandei? Pentru că nu luptă pentru noi, pentru că nu se gândește decât la el, să mai ia încă un mandat.
  • Tot în 26 mai, președintele României a convocat un referendum pe tema justiției. Veți participa la referendum și dacă da, cum veți vota?
  • În 26 mai voi participa la alegerile pentru Parlamentul European, alegeri care vor influența viitorul nostru european pentru următorii cinci ani cel puțin. Și voi vota pentru a avea europarlamentari patrioți, care țin cu românii și care urmăresc interesele românilor, și nu cele ale unor grupuri politice europene. Cât privește referendumul, nu am de gând să particip și cred că e doar un pretext pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată face campanie electorală alături de PNL. Am văzut zilele trecute că nici măcar domnul președinte nu știe care sunt cele două întrebări ale referendumului, probabil cineva i le-a dat în plic și n-a apucat să citească, fiind cunoscut că domnia sa citește mai greu. Cel puțin una dintre cele două întrebări e de-a dreptul penibilă, ca să nu spun altfel. Ne întreabă dacă suntem de acord să se interzică amnistia și grațiera faptelor de corupție. Să se interzică, toată lumea cred că e de acord, dar de ce nu e preocupat domnul președinte să se interzică aministia și grațierea pentru crime, pentru violuri, pedofilie, tâlhării. Oare nu sunt fapte cu mult mai grave acestea enumerate, decât cele de corupție ? Cu alte cuvinte, domnul președinte nu e interesat ca autorii unor fapte grave, cum sunt crima sau violul, să nu poată fi grațiați, și e preocupat doar de corupție ? Aici vedem că de fapt demersul președintelui e unul politicianist, că nu se urmărește cu adevărat altceva decât posibilitatea ca președintele Iohannis să lupte în campanie electorală alături de PNL, încălcând încă o dată legea. Așadar, nu pot participa la un astfel de referendum.