- Domnule primar Ioan Malița, ați câștigat alegerile pentru funcția de primar al comunei Felnac cu un scor foarte bun, la o diferență mare față de următorul clasat. Sunteți mulțumit de rezultatul obținut la aceste alegeri?
- În primul rând, doresc să le mulțumesc cetățenilor pentru încredere, iar cele 73 de procente obținute la alegerile locale demonstrează că oamenii au apreciat activitatea mea din ultimii patru ani, au apreciat investițiile realizate de Primăria Felnac, cu sprijinul guvernelor PSD, și mă refer aici la asfaltarea drumurilor, reabilitarea școlilor, modernizarea iluminatului public și multe altele. Sigur, există și cetățeni care au avut alte opțiuni, care au considerat poate că nu am făcut atât cât au așteptat ei în acești patru ani sau au avut alte motive să nu ne acorde votul, ceea ce nu poate decât să ne ambiționeze să muncim și mai mult în următorii patru ani, să încercăm să-i convingem și pe ei că suntem persoanele potrivite pentru a administra această comună. Una peste alta, sunt mulțumit de scorul obținut, mai ales că suntem printre organizațiile fruntașe PSD la nivel județean, fiind pe primul loc la nivelul comunelor, cu cel mai mare scor obținut de un candidat PSD.
Mai mult, am reușit să obținem un scor foarte bun și la Consiliul local, semn că și activitatea colegilor mei consilieri a fost apreciată. Mulțumesc cetățenilor că au acordat și acest vot foarte important, pentru Consiliul Local, și astfel vom putea avea în fruntea comunei o echipă unită, care să urmărească un singur scop, dezvoltarea comunei, asigurarea unui trai cât mai bun cetățenilor din Felnac și Călugăreni. Sper să nu-i dezamăgim și să demonstrăm în acești patru ani că nu s-au înșelat acordându-ne din nou încrederea.
- Care sunt prioritățile dumneavoastră în noul mandat?
- Așa cum am afirmat și în campania electorală, principalul obiectiv va fi introducerea gazului în comună, ceea ce va aduce un confort sporit cetățenilor, dar și oportunitatea de a atrage noi investitori și a crea noi locuri de muncă. Noi am muncit foarte mult în primul mandat la capitolul proiecte, pentru că așa cum știți, nu am moștenit nimic de la vechea administrație, a trebuit să o luăm de la zero, fără niciun proiect, fără nicio finanțare aprobată. Printre proiectele întocmite se numără și studiul de fezabilitate privind gazul, finalizat în acest an, studiu care ne permite să depunem cereri de finanțare la diferite instituții. Am avut discuții la Transgaz, la Ministerul Dezvoltării și acum a apărut o nouă oportunitate, din acest an fiind disponibile finanțări din fonduri europene pe astfel de proiecte. De asemenea, după cum se știe, avem două proiecte pentru care am organizat și licitațiile și așteptăm doar finanțarea. Este vorba despre asfaltările din zona industrială și canalizarea, ambele fiind acceptate la finanțare de Compania Națională de Investiții, așteptăm doar să semnăm contractul și să ne apucăm de lucru. Aș vrea ca în acest mandat să ne axăm mai mult și pe fondurile europene, pentru că au apărut tot mai multe oportunități. Am văzut exemplul cu fondurile pentru gaz, dar vor fi și alte investiții ce vor putea fi realizate cu bani europeni. De asemenea, un obiectiv important este reabilitarea căminului cultural, pentru care am obținut finanțare în primul mandat, dar nu am reușit să începem lucrările, din cauza situației juridice a terenului, clădirii etc. Am reușit, sper eu, să rezolvăm toate aceste probleme, iar în actualul mandat dorim să dăm o nouă față acestui cămin și a zonei din jur. După cum am spus și în campanie, printre proiectele noastre se numără și acordarea gratuită a terenurilor pentru tineri, fiindcă ne dorim ca tinerii să rămână acasă, să lucreze la Felnac, chiar să dezvolte aici o afacere. Tocmai din această cauză am și luptat pentru asfaltarea străzilor în zona industrială, să atragem noi investitori, să asigurăm locuri de muncă felnăcanilor la noi în comună, să nu mai fie nevoiți să facă naveta. Nu în ultimul rând, doresc să menționez printre proiectele pe care le avem în vedere sala de sport, pe care dorim să o construim lângă stadion, dar și bazinul de înot didactic, în jurul căruia în perspectivă dorim să creem o zonă de agrement, un ștrand cu apă termală. Ambele obiective vor fi finanțate de Compania Națională de Investiții.
- La nivel județean, alegerile au fost câștigate de PNL. Cum credeți că va afecta acest lucru relația dintre Primărie și Consiliul județean?
- Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe probleme, așa cum se întâmplă într-o democrație adevărată. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru că au votat un partid sau altul. Eu aștept să colaborăm în următorii patru ani cu cei de la PNL atât la nivel local, cât și la nivel județean sau guvernamental, pentru că oamenii de asta ne-au ales, să facem administrație, nu jocuri politice. Fac un apel și pe această cale la consilierii locali PNL să lase deoparte interesul de partid și să urmărească interesul comunității. Asta nu însemnă să nu facă opoziție, să nu ne taxeze atunci când greșim, pentru că nimeni nu este perfect, mai greșim și noi, dar să nu voteze împotrivă, atunci când la mijloc sunt interesele comunei, când avem proiecte importante de infrastructură. De asemenea, aștept de la colegii liberali să facă demersuri în acești patru ani pentru ca Felnacul să primească fondurile cuvenite de la Consiliul județean. Și cetățenii noștri contribuie la bugetul județului, și ei au dreptul la investiții din partea CJA. Totodată, fac apel la colegii liberali să ne ajute la nivel guvernamental, pentru că PNL conduce astăzi guvernul și e restant față de Felnac la capitolul proiecte. Avem depuse mai multe proiecte la finanțare și așteptăm ca Guvernul PNL să dea undă verde pentru demararea lucrărilor. Sunt convins că și cei de la PNL doresc să avem gaz, canalizare, străzi asfaltate, dar așteptăm să ne demonstreze acest lucru prin fapte, adică prin finanțări primite de la guvern. Să nu pedepsească Felnacul și Călugăreniul doar pentru că cetățenii au alte opțiuni politice, doar pentru că au apreciat munca noastră din ultimii patru ani.