La fel ca 2020, anul 2021 a stat sub semnul pandemiei, ceea ce a afectat substanțial activitatea tuturor administrațiilor locale din țară, implicit cea a Primăriei Felnac. Lipsa fondurilor guvernamentale a fost principala problemă pentru care în 2021 nu am reușit nici noi, dar nici majoritatea administrațiilor locale, să demarăm noi proiecte mari de investiții. Am prezentat public, în nenumărate rânduri, faptul că fostul guvern nu a deschis noi finanțări pentru proiecte locale. Ba mai mult, în vara anului 2021, a transmis o adresă primăriilor, prin care anunța practic blocarea PNDL II, ceea ce a făcut ca lucrările finanțate prin acest program să fie oprite sau în cel mai bun caz, să fie derulate într-un ritm mult mai lent, așa cum s-a întâmplat și în cazul reabilitării clădirii primăriei.
Cu toate greutățile generate de lipsa fondurilor de la nivel guvernamental, dar și de la nivel județean, pentru că, după cum bine știți, Felnacul este penalizat de CJA pe motive politice, am reușit totuși să realizăm o serie de investiții dar, cel mai important lucru, am reușit să pregătim mai multe proiecte pentru finanțare, existând promisiunea din partea noului guvern că administrațiile locale vor deveni din nou o prioritate.
Cel mai important proiect pentru Felnac este fără îndoială introducerea gazului în comună. În ultimul an, am făcut pași mari în această direcție, am întocmit documentația pentru introducerea gazului în comună, iar aceasta a fost depusă pentru finanțare, pe fonduri europene, pe măsura 8.2. Ulterior, Ministerul Fondurilor Europene ne-a informat, printr-o adresă oficială, că „cererea de finanțare la proiectul „Alimentare cu gaze naturale a comunelor Felnac (satele Felnac și Călugăreni) și Zădăreni (sat Bodrogu Nou)/149063 a fost ADMISĂ, după verificarea administrativă și de eligibilitate“. Practic, era cel mai important pas de făcut în demersul nostru de a obține finanțare europeană pentru această investiție. Am trecut de comisia tehnică, iar acum urmează analiza financiară și așteptăm să semnăm contractul de finanțare.
Tot în 2021, am reușit să facem câțiva pași importanți pentru realizarea a trei proiecte, ce vizează modernizarea căminului cultural din Felnac, rețeaua de canalizare și construcția unei săli de sport. Toate cele trei proiecte au fost depuse pentru finanțare la Compania Națională de Investiții. Proiectul privind canalizarea a trecut de comisia tehnică de la CNI și așteptăm ordinul de ministru privind finanțarea. Aceeași situație o avem și la căminul cultural, unde după patru ani am reușit să punem în regulă toate actele privind proprietatea, am trecut și aici de comisia tehnică și așteptăm ordinul de ministru privind finanțarea. În schimb, la sala de sport suntem mult mai avansați, în sensul că cei de la CNI au demarat deja licitația și așteptăm un câștigător, ca să putem începe lucrările.
Guvernul României a demarat un nou program de investiții, denumit „Anghel Saligny“. Prin acest program vor fi alocaţi cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum 4 milioane pentru fiecare comună şi cel puţin 7 milioane de lei pentru fiecare oraş. Fondurile alocate vor fi destinate construcţiei a 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.
Primăria Felnac a pregătit două proiecte și pentru acest program. Primul se referă la asfaltarea drumurilor din zona industrială, un proiect pentru care noi avem tot ce trebuie, inclusiv licitație, așteptăm doar finanțarea și putem da ordinul de începere a lucrărilor. Cel de-al doilea proiect este unul nou, care vizează amenajarea urbanistică cu piste de biciclete, podețe și rigole pentru apa pluvială, în comuna Felnac. Concret, prin acest proiect, pe strada principală, adică strada 3, vom reface toate podețele și accesele la proprietăți, inclusiv șanțuri betonate. Pe străzile 2 și 4, vom face totul de la A la Z, adică trotuare, podețe, accese, șanțuri. Am gândit acest proiect să venim de la centrul comunei spre exterior. Din păcate, suntem constrânși să modernizăm doar 10 kilometri de străzi, astfel că am putut introduce în acest proiect doar aceste 3 străzi, deși ne doream să facem astfel de investiții în toată comuna.
La capitolul educație, Primăria Felnac a depus un proiect, pe fonduri europene, pentru achiziția de tablete, de care vor beneficia toți copiii Școlii Aurel Sebeșan.
Primăria Felnac a depus încă un proiect prin care solicită fonduri guvernamentale, de data aceasta la Agenția Națională pentru Locuințe. Este vorba despre un proiect care vizează, într-o primă etapă, construcția unui bloc P+2E+M, cu 20 de apartamente, care urmează să fie închiriate tinerilor care nu dispun de o locuință. Avem identificat un teren, avem utilitățile solicitate în cadrul programului, avem cereri din partea tinerilor, pentru astfel de locuințe. În prima fază, dorim să realizăm 20 de apartamente, iar ulterior, dacă va fi necesar, să mărim numărul lor.
În 2021, Primăria comunei Felnac a semnat un nou contract cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care vizează cadastrarea sistematică pe intravilan. Așadar, avem o nouă finanțare pentru cadastrare, după ce în anii trecuți am rezolvat problema extravilanului comunei. Practic, la finalul proiectului, toți cetățenii vor avea acte în regulă în ceea ce privește proprietățile, fără a fi nevoiți să cheltuie vreun leu din buzunarul lor.
Primăria Felnac va accesa un nou proiect pe fonduri europene, prin GAL Lunca Mureșului, prin care dorește achiziția a cinci căsuțe comerciale, care vor fi folosite la diferite evenimente culturale, folclorice, cum ar fi Zilele comunei, Târgul de Crăciun și altele. Aceste căsuțe vor putea fi folosite de comercianți sau instituții pentru a-și prezenta produsele, ofertele etc. Trebuie precizat că la acest moment, pe GAL Lunca Mureșului au fost disponibile doar fonduri pe această zonă de cultură, folclor, minorități, iar primăriile au putut să-și achiziționeze căsuțe, sonorizare pentru spectacole, scenă etc. Noi am optat pentru căsuțe, fiindcă vor fi extrem de utile pentru evenimentele pe care le avem noi în vedere în fiecare an.
La capitolul investiții din bugetul local, anul trecut am reușit să pietruim o parte din drumurile agricole. A fost o promisiune făcută fermierilor, după ce s-a majorat impozitul pe terenurile agricole. Am spus că acei bani proveniți din majorare vor fi investiți în drumurile agricole și ne-am ținut de cuvânt, ba chiar am alocat o sumă dublă față de ceea ce am încasat în plus, pentru a pietrui drumurile agricole.
În paralel, primăria va depune un proiect de pietruire a 4,4 kilometri de drumuri agricole, de data aceasta pe fonduri europene. După cum știți, noi am mai avut un astfel de proiect pe AFIR, dar acum a apărut o altă finanțare și am făcut un alt traseu, astfel încât vom avea un punctaj mare, în jur de 98 de puncte, după calculele mele. Practic, vom avea o centură a localității, aceste drumuri pietruite vor fi la nivel de asfalt ca și calitate, iar acest traseu va fi o variantă ocolitoare pentru comună. În ghid, ni se solicita ca acest drum să treacă pe la cel puțin cinci agenți economici nonagricoli, cu sediul fiscal sau punct de lucru în comună, iar noi am reușit să îndeplinim și acest criteriu care este decisiv în obținerea finanțării.
În 2021, cu firma primăriei, a fost reabilitată interior remiza de pompieri și vom schimba în acest an și acoperișul. Voluntarii au acum cele mai bune condiții, grupuri sanitare noi, dușuri, vestiar, tot ce trebuie. Tot cu firma primăriei, am montat geamuri termopan la biserica din Călugăreni și am executat mici lucrări de reparații, tot la biserică.
Cu firma primăriei, am continuat realizarea de parcări în centrul Felnacului, după cele construite anul trecut, în mai multe zone adiacente drumului județean și am continuat modernizarea trotuarelor pe străzile perpendiculare pe drumul județean.
Tot anul trecut, am construit pista de biciclete de la Călugăreni, un proiect care se realizează în paralel cu cei de la Zădăreni, care și ei construiesc o astfel de pistă. În final urmează ca cele două trasee să se întâlnească la limita de comună cu Zădăreni. Nu în ultimul rând, am reușit să modernizăm și aleile din cimitirul din Călugăreni, să creem condiții decente pentru cei care merg să-și plângă rudele plecate dintre noi.
Tot cu fonduri de la bugetul local, primăria a realizat un proiect prin care cetățenii beneficiază de internet gratuit. Avem trei puncte wireless în comună, în noul parc de la ieșirea spre Secusigiu, la Biserica ortodoxă și la Călugăreni, în zona bisericii. De asemenea, s-au montat camere de luat vederi în toată comuna, pentru a oferi o siguranță în plus cetățenilor, toate ieșirile și intrările fiind supravegheate. În cazul unor infracțiuni, vom putea identifica mult mai repede autorii, ceea ce va fi un ajutor pentru organele competente. În plus, am refăcut sistemele de alarmare și supraveghere la primărie, totul fiind prin internet.
Primăria Felnac a finalizat raportul de evaluare a domeniului public, un document foarte important, care nu a mai fost actualizat de ani de zile, fără de care nu putem accesa fonduri europene sau guvernamentale, pentru că la orice proiect e nevoie de date oficiale care sunt cuprinse în acest document. Totodată, atunci când Ministerul Finanțelor stabilește cotele de bani care ne revin, se ghidează și după acest raport, astfel că e important ca situația domeniului public să fie adusă în permanență la zi.
La capitolul taxe și impozite, pot spune faptul că în ultimii ani s-a muncit foarte bine pe acest domeniu, așa că am reușit să dublăm aproape procentul de încasare, față de 2016, când eram pe ultimele locuri în județ, cu puțin peste 40 la sută. Probabil, unii cetățeni sunt nemulțumiți de faptul că s-au trezit anul trecut cu popriri pe salarii, pensii sau alte venituri, dar nu am avut de ales. În urma ultimului control al Curții de Conturi, am fost obligați să luăm o serie de măsuri pentru recuperarea datoriilor, iar inspectorii ne-au anunțat că următorul control va viza tocmai această zonă, iar cei vinovați de neîncasarea impozitelor și taxelor vor plăti din buzunarul propriu. Îmi pare rău că a trebuit să luăm aceste măsuri, dar oamenii trebuie să înțeleagă faptul că au anumite obligații față de bugetul local, că din acești bani se realizează investițiile în comună, iar noi am arătat în ultimii ani că nu ne batem joc de banul public și că realizăm ceea ce e necesar pentru comunitate. Pe de altă parte, nu putem accepta ca funcționarii primăriei să plătească din buzunarul propriu, fiindcă anumiți cetățeni nu doresc să achite taxele și impozitele.
Primăria Felnac va avea din acest an o sumă substanțială în plus la buget, după ce mai multe terenuri care erau lucrate gratis vor aduce venituri din arendă. În urma cadastrării extravilanului comunei, am identificat mai multe terenuri, care erau lucrate gratis de fermieri din comună. Este vorba de aproximativ 40 de hectare de teren, pentru care am încheiat contracte de arendă cu fermierii care le lucrau, ca să intre și ei în legalitate. Prețul arendei este de 200 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă un venit suplimentar la buget, din care vom putea face diferite investiții. Iată că încet, încet punem în ordine și domeniul public al comunei, obiectiv la care lucrăm de ceva vreme.
La capitolul evenimente culturale, pot spune că am avut un an bogat, chiar dacă spre final am fost constrânși să renunțăm la Târgul de Crăciun, din cauza numărului crescut de cazuri de COVID-19 din luna noiembrie și începutul lunii decembrie.
Primul eveniment din calendarul anului 2021, „Dor de Eminescu“, organizat de Primăria Felnac și Biblioteca Felnac, a lăsat o bună impresie în comunitatea noastră, fiind apreciat pe rețelele de socializare și nu numai. A fost un eveniment aparte, organizat într-un cadru restrâns, dar festiv, la aniversarea a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, „cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”.
Apoi, în luna februarie, am sărbătorit Dragobetele. Tradiția a fost păstrată și în 2021 de ansamblul „Zorile Felnac“.
Ziua Școlii este un alt eveniment care a fost organizat în luna mai, într-un format impus de pandemia coronavirus. Activitatea educativă s-a desfășurat la nivelul unității, fiind implicați 13 preșcolari coordonați de doamnele educatoare, 170 de elevi din clasele CP-VIII, profesori și reprezentanți ai autorității locale.
Luna iunie a fost una plină de evenimente. Primul eveniment organizat a fost de 1 iunie, când toți copiii din comună au fost așteptați în noul parc, de la ieșirea spre Secusigiu, unde au avut parte de spectacole, concursuri, surprize din partea organizatorilor.
Ziua Eroilor a fost marcată cum se cuvine în comuna Felnac, în data de 10 iunie, când a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor căzuți la datorie, iar ulterior reprezentanții administrației locale au depus câte o coroană de flori la cele patru monumente închinate eroilor.
În data de 21 iunie 2021, primăria a organizat o nouă ediție a evenimentului „În straie populare – la zi de sărbătoare”, devenit deja o tradiție pentru comuna Felnac, eveniment care anul trecut a ajuns la cea de-a cincea ediţie.
Zilele comunei Felnac au fost un adevărat succes, după doi ani de pauză. În jur de cinci mii de spectatori s-au adunat în două seri pentru a sărbători Zilele Recoltei la Felnac. Așa cum am obișnuit felnăcanii, programul artistic a fost împărțit în două seri. În prima seară, în 14 august, au urcat pe scenă Tinu Vereșezan, Iulian Zumba, Nova Band, Tik Tak Band Kikinda din Serbia și Mădălina Baroneamț cu trupa. În cea de-a doua seară, de marea Sărbătoare a Sfintei Marii, atmosfera a fost întreținută de Orchestra „Ștefan Muntenaș“, alături de soliștii vocali: Ștefan Muntenaș, Aurel Ungur, Ducu Cărăneanț, Liviu Păcurar, Roberta Maria Salagea, Nelu Barna, Roxana Suciu, Srbislav Maximovici, Maria Popovici și Sorin Gligor.
Au mai evoluat Grupul de dansatori „Rapsodia Mureșană“ Arad, Ansamblul de dansuri românești „Zorile Felnac“ și Ansamblul de dansuri sârbești „Sloga Felnac“. Invitați speciali au fost Vasile Conea și Corina Szatmari cu Formația Zbiciu. Eu zic că a fost o ediție reușită, iar anul acesta vom pregăti și mai multe surprize pentru cetățeni, dar și pentru cei care vin din alte comune să se simtă bine la Zilele Felnacului.
În luna septembrie, comunitatea sârbă din Felnac, dar şi mulţi români au participat la evenimentele organizate de Biserica Ortodoxă Sârbă din localitate. Evenimentele s-au desfășurat la biserică, acolo unde a avut loc hramul. Mai apoi, mai multe ansambluri, în frunte cu Sloga din Felnac, au încântat publicul prezent cu reprezentanţii specifice.
Sărbătoarea Națională de 1 decembrie a fost onorată anul trecut într-un cadru mai restrâns decât de obicei din cauza pandemiei de COVID-19.
La capitolul sport, prin bugetul de la începutul anului, noi am asigurat finanţarea pentru clubul Victoria Felnac, atât pentru echipa mare de fotbal, cât și pentru cele de copii și juniori, dar și pentru secția de judo. Mă bucur că am avut rezultate bune în campionatul Ligii a IV-a și am reușit să terminăm anul pe locul trei, motiv pentru care îi felicit pe toți cei implicați.
În final, trebuie spus că toate aceste realizări pe care le-am prezentat, dar și altele pe care cu siguranță le-am omis, au fost posibile datorită bunei colaborări pe care am avut-o cu membrii Consiliului Local, cu angajații Primăriei, cu conducerea școlii, dar și cu ceilalți factori de decizie din comunitatea noastră, și nu în ultimul rând cu sprijinul cetățenilor comunei noastre, fapt pentru care vă mulțumesc tuturor și sper că vom putea continua în aceeași direcție și cu rezultate mai bune în anul 2022.