Comunitatea sârbă din Felnac, implicată în multe acţiuni, de-a lungul anului 2017

Comunitatea sârbă din comuna Felnac a fost implicată în numeroase acţiuni, de-a lungul anului trecut. Cea mai mare reuşită a fost înfiinţarea ansamblului Sloga, condus de Tomislav Nichici.

Acesta susține că îşi dorea ca acest ansamblu să fie creat cu mult timp înainte, însă din diferite motive nu s-a reuşit acest lucru decât în luna mai a anului 2017.

De atunci şi până acum, anasamblul a luat parte la mai multe evenimente culturale, evenimente dedicate comunităţii sârbe, dar şi întregii comunităţi din Felnac.

Deşi Tomislav Nichici spune că s-a pornit mai greu la drum, că s-a reuşit cu o oarecare întârziere crearea acestui ansamblu – acţiunile în care membrii acestuia au fost implicaţi le-au adus doar laude şi cuvinte de încurajare. De altfel, tradiţiile şi obiceiurile sunt transmise generaţiilor următoare şi prin acest ansamblu folcloric, apreciat şi dincolo de graniţele judeţului nostru.

„Comunitatea sârbă de la Felnac este mai mică, dar ambiţiile cresc deoarece s-a format un ansamblu de dansuri care trebuia creat mai demult, dar nu am reuşit. Am format, pe data de 9 mai, ansamblul Sloga, cuvânt din limba sârbă, care înseamnă frăţie-unitate. La ansamblu acesta sunt maghiari, germani, sârbi, români şi alte naţionalităţi. Noi mergem în paralel cu ansamblul Zorile, care funcţionează la noi la Felnac, dar şi cu cei de la judo. Programul este făcut în aşa fel încât să nu se încurce copiii atunci când iau parte la diferite activităţi”, spune Tomislav Nichici.

Acest ansamblu şi-a făcut debutul chiar la Zilele Felnacului, manifestare organizată la jumătatea lunii august a anului trecut. De atunci, ansamblul Sloga a luat parte la evenimente organizate în judeţul Arad, dar şi în Timişoara. Faptul că numărul componenţilor ansamblului Sloga a crescut de la înfiinţare şi până acum, arată şi interesul copiilor pentru asemenea activităţi.

„M-a bucurat faptul că am debutat la Zilele Felnacului, în vara anului trecut. După doar cinci zile de la acest eveniment am fost invitaţi la Pecica, la Praznicul de pită nouă, apoi la Timişoara, la Arad. Acum vom avea Sfântul Sava, pe data de 26 ianuarie. La ansamblul Sloga sunt două grupe: una mică şi una mare. Am pornit la drum cu 16 copii şi am ajuns la 30. Cert este că mai vor să se înscrie, lucru care nu poate decât să mă bucure. Mergem foarte bine, colaborăm foarte bine şi acest fapt contează foarte mult, este important”, a explicat Tomislav Nichici.

Copiii care fac parte din ansamblu au colindat familiile de sârbi şi nu numai, cu ocazia Crăciunului. O parte din banii adunaţi a ajuns la cele două biserici ortodoxe din comună.

„Noi, sârbii, avem sărbătorile pe rit vechi. Pe 6 ianuarie am avut Ajunul Crăciunului, zi în care am mers la colindat, am onorat părinţii care îşi lasă copiii la ansamblu. La  iniţiativa copiilor, din banii adunaţi la colindă s-au făcut donaţii atât la biserica românească, cât şi la cea sârbească. A fost vorba despre suma de 100 de lei, pe care copiii au decis să o doneze din ceea ce au adunat la colindă. Pe data de 13 ianuarie am avut Revelionul, apoi anul nou. Fiecare a sărbătorit unde a dorit, unii în Arad, alţii în Timişoara şi alţii chiar în Serbia”, spune conducătorul comunităţii sârbe.

Pentru anul 2018, aşteptările sunt mari, iar Tomislav Nichici speră să poată bifa evenimente similare celor de anul trecut. De asemenea, îşi doreşte să aibă, în continuare, o bună colaborare cu autorităţile locale. De la acestea, Nichici spune că aşteaptă sprijin în acţiunile pe care le întreprinde ansamblul Sloga, dar şi sprijin financiar pentru a cumpăra diferite costume necesare activităţilor la care copiii iau parte.

„Pentru 2018, cel puţin să atingem toate evenimentele la care am luat parte anul trecut. Mai trebuie să lucrăm, dar avem nevoie şi de costume, e o pretenţie mare la costume, întrucât în fiecare zonă se dansează cu costum specific. Acum am reuşit să luăm un rând de costume din banii părinţilor, iar la unele evenimente luam costume din altă parte. Avem promisiuni din partea Primăriei Felnac şi sperăm să ne ajute pentru că avem nevoie. Componenţii acestui ansamblu sunt fii ai satului şi pot să vă spun că noi nu ne-am făcut de râs prin locurile în care am fost invitaţi. Am reprezentat Felnacul, iar acest lucru ne-a onorat”, conchide Tomislav Nichici.

Deşi ansamblul Sloga este unul tânăr şi perioada de activitate nu a fost una îndelungată, dorinţa de a lua parte la diferite evenimente culturale şi implicarea celor care pun umărul la bunul mers al treburilor au făcut ca acest ansamblu să fie unul apreciat. De altfel, cel mai probabil, evenimentele pe care le vor desfăşura în acest an vor fi mult mai numeroase decât cele derulate până acum.

Un alt eveniment al comunităţii sârbe din Felnac, în această perioadă, a fost aprinderea stejarului cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. Se spune că prin acest gest simbolic, tot răul din anul care trece va dispărea. În plus, se spune că focul îi purifică şi le dă putere celor care se adună în jurul lui şi cântă colinde.