„Cu siguranță, această pandemie a afectat în mod negativ investițiile la nivel de comună, proiectele noastre pentru dezvoltare“

  • Domnule primar Ioan Malița, ne aflăm la final de 2020 și, ca în fiecare sfârșit de an, e vremea bilanțului. Cum ați caracteriza anul 2020, din punctul de vedere al administrației comunei Felnac?
  • Din păcate, nu a fost un an la nivelul așteptărilor pe care le aveam în urmă cu 12 luni, când speram să începem cât mai multe investiții în comuna noastră, să obținem cât mai multe finanțări, pentru proiectele pregătite din 2016 până în prezent. Cu siguranță, această pandemie a afectat în mod negativ investițiile la nivel de comună, proiectele noastre pentru dezvoltare, evenimentele culturale, cele sportive. Așadar, pot să mă declar mulțumit doar în parte de ceea ce am realizat în acest an, pentru că puteam mult mai mult, dacă existau condiții normale.
  • Care a fost situația fondurilor avute la dispoziție, știm că toată lumea, în special în zona administrației, s-a plâns de lipsa banilor în acest an?
  • Criza economică nu ne-a ocolit nici pe noi, iar bugetul a avut mult de suferit din cauza pandemiei, dar și din cauza deciziilor guvernamentale. Știți că nu mă plâng, că lupt pentru comună, indiferent de problemele întâmpinate, dar trebuie să prezentăm oamenilor realitatea. Pe de o parte, am avut probleme cu încasările din taxe și impozite locale. Se știe că în martie a început pandemia, iar plata impozitelor și taxelor a fost amânată. Apoi, mulți au avut de suferit, unii au rămas în șomaj tehnic, mulți chiar fără loc de muncă, firmele, în special cele mici, au fost afectate grav, astfel că oamenii nu au mai putut să-și achite dările conform graficelor stabilite la începutul anului. Apoi, am avut și ghinionul de a ne prinde pandemia cu acest guvern, care efectiv și-a bătut joc de administrațiile locale. Am fost loviți atât de la nivel guvernamental, cât și de la nivel de județ, de către cei de la Consiliul județean, astfel că ne-am trezit cu jumătate din banii pe care i-am preconizat la începutul anului. Nu a fost ușor, dar printr-o serie de măsuri la nivelul primăriei, am reușit să ne descurcăm, ba chiar am plătit și indemnizațiile asistenților personali, deși guvernul a „uitat“ să ne aloce sumele necesare. În acest an, am renunțat la voucherele de vacanță destinate angajaților din primărie, am renunțat la o serie de evenimente culturale, banii alocați fotbalului au fost mult mai puțini și din toate aceste economii am reușit să supraviețuim.
  • Cu toate acestea, s-au realizat o serie de investiții importante și în acest an, la nivelul comunei.
  • Într-adevăr, am avut noroc că în ultimii patru ani s-a muncit bine în cadrul Primăriei Felnac, am reușit să obținem o serie de finanțări, iar astfel a putut continua dezvoltarea comunei. Am finalizat școala mare în acest an, e aproape finalizat proiectul de asfaltare, am reușit să realizăm parcări în zona centrală, trotuare pe mai multe străzi din comună, suntem în grafic cu reabilitarea primăriei, deci nu putem spune că am bătut pasul pe loc. Dar ne-am fi dorit să demarăm alte proiecte noi, să nu pierdem vremea, să fie o continuitate, dar așa cum se știe, toate proiectele noastre sunt blocate și mă refer aici în principal la cel privind canalizarea și asfaltarea zonei industriale, două investiții extrem de importante pentru comunitate, pentru că ele pot aduce noi locuri de muncă, noi surse de venit la bugetul local.
  • Ați vorbit despre evenimtentele culturale. Ce se întâmplă cu Târgul de Crăciun, care era organizat la Felnac în fiecare an și devenise o atracție pentru toată zona?
  • Vedem cu toții că pe zi ce trece am avut tot mai multe restricții, atât la evenimentele culturale, la școala care s-a mutat în mediul online, competițiile sportive nu s-au mai reluat, e o situație deosebită, în care suntem obligați să luăm măsuri deosebite. Comitetul pentru Situații de Urgență Arad a decis că nu putem organiza niciun fel de târg, astfel că o tradiție începută acum 3-4 ani va trebui întreruptă, sperăm doar pentru anul acesta. De asemenea, suntem nevoiți să anulăm un alt eveniment, „Drumul Fecioarei Maria spre Betleem“, care devenise de asemenea o tradiție la Felnac. Cum am spus și mai devreme, toți banii economisiți din aceste evenimente îi vom folosi pentru funcționare și investiții în comună. Îmi pare rău că nu s-au reluat nici competițiile sportive, pentru că știți cu siguranță că sunt un susținător al sportului, al fotbalului, am sprijinit echipa Victoria Felnac și înainte de a avea vreo funcție publică. Ar fi fost însă imposibil să continuăm competiția la nivel județean, din cauza cheltuielilor extrem de ridicate, în special cu testele COVID, astfel că s-a decis alături de celelalte echipe din județ să reluăm campionatul anul viitor, când condițiile sanitare vor permite acest lucru.
  • Ce proiecte aveți pentru 2021 și ce așteptați de la noul an?
  • În primul rând, mi-aș dori să se încheie cu această pandemie care ne-a dat viața peste cap. Sper ca mult așteptatul vaccin să rezolve problema virusului. Pe de altă parte, îmi doresc să revenim cât mai repede la normal, copiii să se întoarcă la școală, să ne reluăm viața așa cum era ea înainte, să putem socializa, să putem organiza acele evenimente ale comunei, de care oamenii au atâta nevoie, pentru că pe lângă muncă e nevoie și de relaxare. La nivel administrativ, sper să avem parte de un an mai bun, în care să nu ni se mai bage bețe-n roate, doar pentru că nu suntem de o anumită culoare politică, doar pentru că cetățenii au votat altfel decât majoritatea județului. Așa cum am spus-o de atâtea ori, felnăcanii merită respect din partea Consiliului județean, din partea guvernului, pentru că și noi plătim taxe și impozite, și noi ar trebui să fim sprijiniți de autorități. Aceasta e principala mea dorință: să ni se aprobe finanțările pentru proiectele noastre. Nu ne face nimeni vreun favor, doar ne dau ceea ce ni se cuvine. Avem canalizarea, gazul, drumurile din zona industrială, trei proiecte care vor schimba complet fața comunei, care vor dezvolta Felnacul și-l vor face extrem de atractiv pentru investitori, dar și pentru cetățenii care vor să locuiască într-o zonă liniștită, unde să beneficieze de o infrastructură cu nimic inferioară celei de la Arad. Sper ca noul an să le aducă politicienilor care conduc județul și celor care vor conduce guvernul gânduri mai bune, în special față de comunitatea noastră. Iar cetățenilor le doresc tot binele din lume, alături de cei dragi, un an nou cu bucurii și multă sănătate.